Κοσμος

«Δεν θα μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορωνοϊού»

Αυτό εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπηρεσίες πληροφοριών: Δεν θα μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορωνοϊού
Πινακίδες που αναφέρονται στα αρχικά στάδια μιας «άγνωστης πνευμονίας» στην Γουχάν © Getty Images/Ideal Image

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε ο κορωνοϊός, εκτιμούν τώρα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στην εκτίμηση του Office of the US Director of National Intelligence (ODNI) για την προέλευση του κορωνοϊού αναφέρεται ότι η μετάδοση στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και το «ατύχημα» σε εργαστήριο είναι οι πιο πιθανές υποθέσεις για την εξάπλωση του ιού. Η εκτίμηση στην οποία κατέληξαν είναι ότι ο ιός δεν δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι κινεζικές αρχές δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του ιού πριν από το πρώτο κύμα κρουσμάτων, στην πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019. Όμως, σημειώνει επίσης ότι η Κίνα εξακολουθεί να  δυσκολεύει τις έρευνες και να αντιστέκεται στην παροχή πληροφοριών.  Σύμφωνα ωστόσο με πολλά δημοσιεύματά η έρευνα αντιμετώπισε εμπόδια από την πλευρά της Κίνας. Η Wall Street Journal, η οποία επικαλέστηκε ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρέθηκαν στην Γουχάν, ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν ανεπεξέργαστα, εξατομικευμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πώς και πότε άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Εν τούτοις, οι Κινέζοι αξιωματούχοι παρείχαν τις δικές τους εκτενείς περιλήψεις και ανάλυση των δεδομένων για τις περιπτώσεις που ζήτησαν τα μέλη της ομάδας του ΠΟΥ. Σύμφωνα με την WSJ, οι κινεζικές αρχές απέρριψαν τα αιτήματα για παροχή στοιχείων σε 174 περιπτώσεις Covid-19 που είχαν εντοπιστεί στην αρχική φάση της επιδημίας στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι κινεζικές αρχές έχουν συνδέσει τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού με την αγορά θαλασσινών της Γουχάν, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να θεωρούν ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από τα ζώα.  Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες αναφέρεται ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο μάλλον από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ζώου και ότι «η εισαγωγή (του) μέσω ενός περιστατικού στο εργαστήριο θεωρείται εξαιρετικά απίθανη περίπτωση».

Όμως, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φέτος, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ιός ενδεχομένως να «ξέφυγε» κατά λάθος από το εργαστήριο της Γουχάν. 

Πριν μερικούς μήνες, η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας των ΗΠΑ Χάβιε Μπεσέρα υπέρ μιας νέας έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού, λίγες μέρες μετά από τη δήλωση-«βόμβα» του κορυφαίου Αμερικανού ειδικού Άντονι Φάουτσι, μαζί με τις επανειλημμένες σχετικές εκκλήσεις επιστημόνων, ενισχύουν τα ερωτήματα για το κατά πόσο ο ιός προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Είχε μεσολαβήσει δημοσίευμα της WSJ που επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019. Είχαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19.

Η προέλευση του νέου κορωνοϊού αμφισβητείται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες ζητώντας μία «ανοιχτή έρευνα» σε συνέντευξη του στο PolitFact.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Απρίλιο του 2020, ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post είχε αναφερθεί στις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της αμερικανικής πρεσβείας στην Κίνα για τις ελλείψεις ασφαλείας που προέκυπταν από το ερευνητικό εργαστήριο της Γουχαν, το οποίο είχαν επισκεφθεί στα μέσα του 2018.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ