Κοσμος

Oι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο διαβατήριο με φύλο Χ

O πρώτος Αμερικανός πολίτης με διαβατήριο non-binary είναι 61 ετών πρώην ναύτης από το Κολοράντο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο διαβατήριο με φύλο Χ
Dana Alix Zzyym © Wikipedia

Στις ΗΠΑ εκδόθηκε το πρώτο διαβατήριο με φύλο Χ σε έναν 61χρονο Αμερικανό πολίτη, ο οποίος ήταν πρώην ναύτης από το Κολοράντο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα το πρώτο διαβατήριο όπου το φύλο σημειώνεται με Χ εκπροσωπώντας non-binary και intersex άτομα. Τον περασμένο Ιούνιο, ο αρμόδιος υπουργός Antony Blinken είχε ανακοινώσει ότι τα δημόσια έγγραφα θα αποκτούσαν αυτή την επιλογή μετά από σχετική διεκδίκηση των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα μετά την εισαγωγή της επιλογής «Δεν απαντώ» και «άλλο» που θεσπίστηκε στα δημόσια έγγραφα στις ΗΠΑ αναφορικά με τη δήλωση φύλου. Τις ΗΠΑ θα μιμηθούν ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Ινδία. 

Η νομική οργάνωση Lambda Legal που ειδικεύεται σε ζητήματα φύλου δήλωσε ότι ο πρώτος που απέκτησε διαβατήριο μη-φύλου (Χ) είναι ο πελάτης του Dana Αlix Zzyym, ένας διεμφυλικός βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού ο οποίος από το 2015 αγωνιζόταν να μη χαρακτηρίζεται ούτε ως άνδρας, ούτε ως γυναίκα. Η Lamda Legal κέρδισε τη δίκη Zzyym Vs. Pompeo για λογαριασμό του Zzyym που υπήρξε επί χρόνια ακτιβιστής της ΜΚΟ Intersex Campaign for Equality και αναφέρεται στον εαυτό του με ουδέτερο άρθρο και προσωπική αντωνυμία.

«Το ότι επιτέλους αναγνωρίζουν ότι δεν είμαι ούτε "αυτός" ούτε "αυτή" είναι για μένα μια απελευθέρωση,» είπε το Zzyym, ο οποίος έχει υποστεί πολλές οδυνηρές και μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις επειδή «οι γονείς του τον ανέθρεψαν σαν αγόρι». To Zzyym υπηρέτησε στο Ναυτικό, όπου κατετάγη το 1978, και σπούδασε στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Κολοράντο όπου αποφάσισε ότι η αληθινή του φύση ήταν intersex. Αλλά στο διαβατήριό του του ζητούσαν να δηλώσει συγκεκριμένο φύλο, πράγμα που, όπως λέει, τον απέκλειε από διάφορους χώρους και του φαινόταν «φυλακή» Είναι ο πρώτος βετεράνος του αμερικανικού στρατού που αναγνωρίζεται ως non-binary: από το 1993 μέχρι το 2011 την πολιτική φύλου στον στρατό συνόψιζε η φράση "Don’t ask, don’t tell" η οποία αντιαταστάθηκε από την αποδοχή ανοιχτά γκέι ανδρών και γυναικών. Το προηγούμενο του Zzyym ίσως οδηγήσει στην ανοιχτή αποδοχή non-binary στο στράτευμα.

Με το καινούργιο του διαβατήριο που αναγνωρίζει την ταυτότητά του, το 61χρονο Dana Alix Zzyym σκέφτεται να επισκεφτεί το Μεξικό ή τη Γουατεμάλα. 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ