Κοσμος

Τι είναι το αστικό δάσος - στο Παρίσι θα έχουν 10 μέχρι το 2024

Φιλόδοξο σχέδιο της δημαρχίας για δημιουργία δέκα άγριων δασών στην πόλη του Παρισιού

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι είναι το αστικό δάσος -  στο Παρίσι θα έχουν 10 μέχρι το 2024

Αστικό δάσος: η διαφορά του από το πάρκο - Στο Παρίσι θα έχουν 10 αστικά δάση μέχρι το 2024

To πρώτο «αστικό δάσος», η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε το 2018, θα υλοποιηθεί στο νότιο Παρίσι, στην πλατεία Καταλονίας κοντά στο Μονπαρνάς. Θα είναι η αρχή ενός σχεδίου 10 δασών και η δημαρχία του Παρισιού φιλοδοξεί να το ολοκληρώσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα γίνουν στη γαλλική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια ευρύτερη πρωτοβουλία της δημαρχίας της σοσιαλίστριας δημάρχου Αννί Ινταλγκό η οποία έχει υποσχεθεί φύτευση 170.000 δέντρων μέχρι το τέλος της θητείας της, ξεκινώντας με το όνειρο της φύτευσης 800 δέντρων στα βορειοανατολικά σύνορα του Παρισιού. Το όνειρο αυτό εγκαταλείφθηκε, μολονότι η δενδροφύτευση θα ευνοούσε την αναβάθμιση μιας περιοχής χαμηλών εισοδημάτων και μεγάλης εγκληματικότητας.

Από τα 10 αστικά δάση, τα τρία έχουν ήδη προχωρήσει: το καθένα από αυτά θα έχει έκταση περίπου 10.000 m² και θα περιλαμβάνει 10 δέντρα και 40 θάμνους ανά 100 m². Η βλάστηση θα είναι ποικίλη αλλά βεβαίως συμβατή με το κλίμα (φλαμουριές, καστανιές, σοφόρες, καστανιές, πλατάνια) και ανεκτική στην κλιματική αλλαγή. Δύο από αυτά θα γίνουν στα βορειοανατολικά σύνορα της πόλης, ένα άλλο στον χώρο μπροστά στο μέγαρο του δημαρχείου, ένα τρίτο στην περιφέρεια του σιδηροδρομικού σταθμού της Λιόν, στο ανατολικό Παρίσι και ένα ακόμη κοντά στην πλατεία του χρηματιστηρίου.

Η διαφορά του «δάσους» από το πάρκο είναι ότι περίπου η μισή έκταση αυτών των δενδρόφυτων περιοχών δεν θα είναι προσιτή στο κοινό· δεν θα υπάρχουν δρομάκια ή μονοπάτια, ούτε κηπουροί -τα δάση θα αναπτύσσονται μόνα τους και δεν θα φιλοξενούν ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Τα αστικά δάση του Παρισιού έχουν σκοπό την ενίσχυση του οικοσυστήματος -του εδάφους, της πανίδας και της χλωρίδας- και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, που φαίνεται να είναι το κεντρικό σύνθημα της δημαρχίας. Την ιδέα του δάσους ανάμεσα στα κτίρια πρότεινε ο αρχιτέκτονας Michel Desvignes ο οποίος έχει βραβευτεί για τα μικροδάση που δημιούργησε στην Ιαπωνία. Ο Desvignes έχει επίσης αναλάβει την ανάπλαση της πλατείας της Ντεφάνς και του Πάρκου Σακλέ στα νοτιοδυτικά προάστια. 

Οι Παριζιάνοι καλούνται να συμμετέχουν σε σχετικό διάλογο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ