Κοσμος

Για «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας» κατηγορείται ο Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτήριζε τον κορωνοιό «γριπούλα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιμέτωπος κατηγοριών για ανθρωποκτονία ο Ζαΐρ Μπολσονάρο εξαιτίας των χειρισμών του στο ζήτημα της πανδημίας
«Υπερτιμημένο» χαρακτήριζε τον κορωνοϊό ο Μπολσονάρου © EPA/Joedson Alves

Έκθεση της Γερουσίας στη Βραζιλία ενοχοποιεί τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για τη διαχείριση που έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Έκθεση Γερουσιαστών της Βραζιλίας αναφέρει ότι η παραμέληση, η ανικανότητα και η δυσπιστία του Ζαΐχ Μπολσονάρου στην επιστήμη οδήγησαν στον βαρύ απολογισμό των 603.500 –και πλέον– θυμάτων από τον COVID–19. Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο πρόεδρος του κράτους της Νότια Αμερικής άφησε σκόπιμα τον ιό να σκοτώσει τους πολίτες, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια για επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

«Πρακτικές από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρει η Γερουσία για την διαχείριση του κορωνοιού 

Η διαδικασία, που μεταδιδόταν απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα για εβδομάδες, έφερε στο φως τις κυριότερες «παραλείψεις» της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 600.000 ανθρώπους στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Οι γερουσιαστές προσπάθησαν ειδικά να αποδώσουν ευθύνες για εφιαλτικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως οι θάνατοι δεκάδων ασθενών από ασφυξία τον Ιανουάριο, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου στη Μανάους, στην Αμαζονία.

Καλώντας να καταθέσουν υπουργοί, κοινοβουλευτικοί, καθώς επίσης και αντιπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών, η εξεταστική επιτροπή εμβάθυνε επίσης σε άλλα πολύ γνωστά προβλήματα, όπως η καθυστέρηση στην εξασφάλιση εμβολίων.

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων έγιναν εκρηκτικές αποκαλύψεις, ειδικά για σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με την επιτροπή της Γερουσίας, υπάρχουν υποψίες ότι έκανε τα «στραβά μάτια» σε υπόθεση υπερχρέωσης εμβολίων. Για την υπόθεση αυτή διενεργείται χωριστή έρευνα από την εισαγγελία.

Η κυβέρνησή του κατηγορείται επίσης ότι προώθησε αναποτελεσματικές θεραπείες για τον κορωνοϊό, ειδικά με βάση την υδροξυχλωροκίνη, δραστική ουσία με κυρίως ανθελονοσιακή χρήση που ο πρόεδρος δεν έπαψε ποτέ να εξυμνεί.

Ωστόσο πολλοί Βραζιλιάνοι σοκαρίστηκαν πάνω απ’ όλα από τις κατηγορίες σε βάρος της Prevent Senior, ιδιωτικής εταιρείας που διαθέτει αλυσίδα νοσοκομείων: κατηγορείται πως διεξήγαγε πειράματα με τις θεραπείες αυτές σε ασθενείς εν αγνοία τους και ότι υποβάθμιζε τα στοιχεία για τους θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Δεν θα δικαστεί ο Μπολσονάρου - Τουλάχιστον άμεσα

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι το πόρισμα της επιτροπής δεν θα έχει παρά μόνο συμβολικό αντίκτυπο, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, καθώς ο ακροδεξιός πρόεδρος εξακολουθεί να διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενη διαδικασία με σκοπό την παύση του και την παραπομπή του σε δίκη.

Όμως οι πολιτικές συνέπειες ίσως να αποδειχθούν καταστροφικές για τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, που κάθε άλλο παρά έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή του σε λιγότερο από έναν χρόνο καθώς οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να ηττάται με μεγάλη διαφορά από τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ