Κοσμος

Ο Μπάιντεν θέλει να ακυρώσει τον νόμο για τις αμβλώσεις του Τέξας

Προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος του Τέξας για τις αμβλώσεις
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ © UNSPLASH

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν ζήτησε επισήμως από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει τον νόμο της Πολιτείας του Τέξας για τις αμβλώσεις.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν ζήτησε επισήμως σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει τον νόμο της Πολιτείας του Τέξας για τις αμβλώσεις ο οποίος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. 

Την 1η Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε, με ψήφους 5 έναντι 4, να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος του Τέξας, ο οποίος δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις ούτε στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας, παρά μόνο αν υπάρχει κατεπείγουσα ιατρική ανάγκη. Δίνει επίσης στους πολίτες το δικαίωμα να μηνύουν όποιον κάνει αμβλώσεις ή βοηθά μια γυναίκα να κάνει άμβλωση, έναντι αμοιβής.

Η κυβέρνηση ζητά να ανατραπεί η απόφαση που έλαβε το 5ο Εφετείο της Νέας Ορλεάνης, το οποίο ακύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε αναστείλει την εφαρμογή του νόμου. Υποστηρίζει ότι η απόφαση του Εφετείου επιτρέπει στο Τέξας να ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να καταπατά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών του.

«Εδώ και πάνω από έναν μήνα, οι Τεξανές στερούνται την πρόσβαση στην άμβλωση εξαιτίας αντισυνταγματικού νόμου που δεν θα έπρεπε να είχε τεθεί ποτέ σε ισχύ», ήταν η αντίδραση της Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον, της προέδρου του οργανισμού οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

«Δεδομένης της σημασίας και του κατεπείγοντος» των θεμάτων αυτών, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να ακούσει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και να αποφανθεί χωρίς να περιμένει να εκδώσουν τις οριστικές αποφάσεις τους τα κατώτερα δικαστήρια.

Τα τελευταία χρόνια, παρόμοια νομοθετήματα είχαν υιοθετηθεί από περίπου δέκα άλλες συντηρητικές πολιτείες, προτού ακυρωθούν στα δικαστήρια διότι παραβιάζουν τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Αυτό το τελευταίο εγγυάται από το 1973 το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι περίπου την 22η εβδομάδα της κύησης.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 
 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ