Κοσμος

Τζούλιο Ρετζένι: Διεκόπη η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων

Μετά από αυτή τη διακοπή, η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στο σημείο μηδέν: θα πρέπει να βρεθούν οι κατηγορούμενοι και να εμφανιστούν στο δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζούλιο Ρετζένι
© EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Υπόθεση Τζούλιο Ρετζένι: Διακόπηκε η δίκη των τεσσάρων αιγύπτιων αστυνομικών που κατηγορούνται ερήμην για τη φρικτή δολοφονία 28χρονου Ιταλού στο Κάιρο.

Η δίκη των τεσσάρων Αιγύπτιων αστυνομικών που άρχισε την περασμένη Πέμπτη για τη δολοφονία του 28χρονου Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι στο Κάιρο, διακόπηκε με τη δικαιολογία ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τις κατηγορίες. Πράγματι, η δίκη ξεκίνησε ερήμην τους εφόσον η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται να τους παραδώσει στην ιταλική δικαιοσύνη – η δικαστίνα Antonella Capri, παρά τις αδιάσειστες αποδείξεις για την ενοχή των τεσσάρων, υποχώρησε στο αίτημα της υπερπάσπισης και διέκοψε τη διαδικασία.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Ρετζένι απήχθη από αγνώστους και τρεις μέρες αργότερα το πτώμα του βρέθηκε πεταμένο σε χαντάκι, φρικτά ακρωτηριασμένο, σε προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, στον δρόμο προς την Αλεξάνδρεια. Ο Ρετζένι, που φοιτούσε στο Κέμπριτζ, ερευνούσε την ιστορία και την κατάσταση των συνδικάτων στην Αίγυπτο και απ’ ό,τι φαίνεται βρισκόταν υπό επιτήρηση των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους τέσσερις άνδρες της κρατικής ασφαλείας –τον στρατηγό Ταρέκ Σάμπερ, τους συνταγματάρχες Άσερ Καμάλ και Χισάμ Χέλμι και τον ταγματάρχη Μαγκντί Σερίφ– αρχίζουν από την απαγωγή και φτάνουν στη συνωμοσία με σκοπό τον φόνο με βασανισμό.

Η δίκη, που άρχισε σε ειδική αίθουσα της φυλακής Rebibbia η οποία φιλοξενεί τις δίκες των μαφιόζων, εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας και Αιγύπτου, ιδιαίτερα επειδή η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στηρίζει την οικογένεια Ρετζένι. Ο Ιταλός πρέσβης ανακλήθηκε από το Κάιρο και έχει ξεσπάσει πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ των δύο χωρών, με την Αίγυπτο να αρνείται να παραδώσει τους κατηγορουμένους και να απορρίπτει την έκθεση των Ιταλών. Σύμφωνα με την ιταλική εκδοχή, Αιγύπτιοι μυστικοί πράκτορες βασάνισαν επί μέρες τον Ρετζένι με μαχαίρια, φωτιά και ρόπαλα προτού τον σκοτώσουν. Αντιθέτως, η αιγυπτιακή εκδοχή κάνει λόγο για συναλλαγή ναρκωτικών που πήγε στραβά, για ληστεία που πήγε στραβά ή για γκέι έγκλημα πάθους.

Από το 2018, οι Ιταλοί είχαν ταυτοποιήσει πέντε υπόπτους –όλοι τους μέλη των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών– αλλά για τον έναν εξ αυτών τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή. Μετά από αυτή τη διακοπή, η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στο σημείο μηδέν: θα πρέπει να βρεθούν οι κατηγορούμενοι και να εμφανιστούν στο δικαστήριο, πράγμα σχεδόν αδύνατο διότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν συγκινήθηκαν καθόλου από την ανάκληση του Ιταλού πρεσβευτή και εξάλλου, εν μέσω αυτής της κρίσης, αγόρασαν δυο ιταλικές φρεγάτες.

Στην Αίγυπτο υπολογίζεται ότι από το 2015 έχουν εξαφανιστεί 2.700 άτομα τα οποία θεωρούνται εχθροί του αιγυπτιακού καθεστώτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ