Κοσμος

Ο Μπάνον κατηγορείται για «εγκληματική περιφρόνηση» του Κογκρέσου

Ήταν ο ιθύνων νους της νίκης του Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στιβ Μπάνον, άλλοτε σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ είχε πει την προηγουμένη της επίθεσης πως θα γινόταν «κόλαση»
Ο Στίβεν Μπάνον © EPA Pool

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, Στίβεν Μπάνον κατηγορείται για εγκληματική περιφρόνηση του Κογκρέσου με αφορμή τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Η Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που διερευνά την αιματηρή εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι θα κατηγορήσει τον Στίβεν Μπάνον, πρώην στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ για «εγκληματική περιφρόνηση». 

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο Μπάνον δεν απάντησε ούτε εμφανίστηκε στις κλήσεις οι οποίες απεστάλησαν σε έντεκα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της ομάδας Women for America First, μιας ομάδας που διοργάνωσε τη συγκέντρωση «Save America Rally» στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο (τότε) πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στο πλήθος να κάνει πορεία προς το Καπιτώλιο παροτρύνοντας τους συμμετέχοντες «να δείξουν την πυγμή τους». 

Για την επίθεση στο Καπιτώλιο έχουν συλληφθεί σχεδόν 600 άνθρωποι, κυρίως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και οπαδών των θεωριών της λευκής υπεροχής. Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου ήταν τα χειρότερα στην έδρα του κοινοβουλίου των ΗΠΑ από τη βρετανική εισβολή κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812.

«Ο κ. Μπάνον αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή και κρύβεται πίσω από τις ανεπαρκείς, γενικές και ασαφείς δηλώσεις του πρώην προέδρου σχετικά με τα προνόμια που φέρεται να επικαλείται», δήλωσε ο δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμπσον, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής. δήλωση την Πέμπτη.

Στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής θα συνταχθεί μια έκθεση η οποία θα περιγράφει τις προσπάθειες που έγιναν για να έρθει ο μάρτυρας για κατάθεση.  Η έκθεση αυτή παραπέμπεται στη συνέχεια στη Βουλή για ψηφοφορία. Εάν υπερψηφιστεί, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, πιστοποιεί την αναφορά στον Γενικό Εισαγγελέα της Κολούμπια. 

Κάθε άτομο που θεωρείται υπεύθυνο για περιφρόνηση του Κογκρέσου είναι ένοχο για έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο και φυλάκιση μεταξύ ενός και 12 μηνών.
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ