Κοσμος

Τσερνόμπιλ - Βίκτορ Μπριουχάνοφ: Πέθανε ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού

Στην τηλεοπτική σειρά της HBO τον είχε υποδυθεί ο ηθοποιός Κον Ο'Νιλ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βίκτορ Μπριουχάνοφ ήταν ο διευθυντής στο Τσερνόμπιλ όταν σημειώθηκε η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό
Ο Βίκτορ Μπριουχάνοφ ήταν ο διευθυντής στο Τσερνόμπιλ όταν σημειώθηκε η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό © EPA

Πρώην διευθυντής στο Τσερνόμπιλ ο Βίκτορ Μπριουχάνοφ πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Ήταν επικεφαλής στον πυρηνικό σταθμό μέχρι το ατύχημα της 26ης Απριλίου.

Ο πρώην διευθυντής του Τσερνόμπιλ, Βίκτορ Μπριουχάνοφ, πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Ήταν επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού από την ίδρυσή του μέχρι το πυρηνικό δυστύχημα της 26ης Απριλίου 1986, που υπήρξε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Ο θάνατος του Μπριουχάνοφ ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

«Το προσωπικό και η διοίκηση του πυρηνικού σταθμού εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους φίλους του θανόντος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρεται πού πέθανε και ποια ήταν η αιτία θανάτου. Ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ ζούσε στο Κίεβο.

Ο Μπριουχάνοφ διορίστηκε διευθυντής στον πυρηνικό σταθμό πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες για τη θεμελίωση του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, το 1970. Ήταν αρχικά υπεύθυνος για την κατασκευή και στη συνέχεια για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού. Μετά το ατύχημα απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση του πυρηνικού σταθμού και παραπέμφθηκε σε δίκη. Καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση. Ωστόσο, το 1992 αποφυλακίστηκε.

Η τηλεοπτική σειρά του HBO για το Τσερνόμπιλ - Τα λάθη που έκανε ο πρώην διευθυντής

Η προσωπικότητα του Μπριουχάνοφ αναδεικνύεται μέσα από τη σειρά του HBO, Chernobyl (2019), η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία. Τον ρόλο του Βίκτορ Μπριουχάνοφ υποδύεται ο ηθοποιός Κον Ο'Νιλ.

Τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, ο Μπριουχάνοφ είχε κάνει λανθασμένη εκτίμηση για τα όσα είχαν συμβεί στον πυρηνικό σταθμό, γεγονός που αποτυπώθηκε στις αναφορές του προς τη σοβιετική ηγεσία.

Στη σειρά Chernobyl του ΗΒΟ o ηθοποιός Κον Ο' Νιλ υποδύθηκε τον Βίκτορ Μπριουχάνοφ, πρώην διευθυντή του πυρηνικού σταθμού

Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα σχετικά με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης έκθεσης του Μπριουχάνοφ, στην οποία έγραφε ότι η κατάσταση στην πόλη Πριπιάτ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ήταν φυσιολογική και τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν υπό έλεγχο.

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ