Κοσμος

«Mοιραία» η προσέγγιση της Βρετανίας στον Covid-19

Αυτό συμπεραίνει έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έκανε σοβαρά λάθη στον αρχικό χειρισμό της πανδημίας σύμφωνα με έκθεση
Ο Μπόρις Τζόνσον © EPA

Η κυβέρνηση του Τζόνσον έκανε σοβαρά λάθη στον αρχικό χειρισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και έπρεπε να επιβάλει πλήρες lockdown σύμφωνα με έρευνα.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχασε πολύτιμο χρόνο στην αρχή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πράγμα το οποίο κόστισε ανθρώπινες ζωές, όπως αναφέρει το πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας στη Βρετανία

Στις 150 σελίδες της έρευνας Coronavirus «Lessons Learned to date», η πανδημία καταγράφεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα σε περίοδο ειρήνης. Παράλληλα καταγράφονται και κάποιες επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα που χαρακτηρίστηκε ως το «πιο επιτυχημένο εγχείρημα της βρετανικής ιστορίας».

Στην έντονα επικριτική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η επιτροπή υγείας και κοινωνικής φροντίδας και η επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υιοθετήσει μια «μοιραία προσέγγιση» για τον Covid-19 στις αρχές του 2020, αποτυγχάνοντας να διδαχθεί από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας που σταμάτησαν την εξάπλωση του ιού με γρήγορα lockdown και μαζικά τεστ.

Στις 31 Ιανουαρίου του 2020 καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τα λοκντάουν που είχαν επιβληθεί σε αρκετές χώρες, ο Μπόρις Τζόνσον αποφασίζει την επιβολή εθνικού λοκντάουν σχεδόν δυο μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα στη Βρετανία, δηλαδή στις 23 Μαρτίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κορυφαίος επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, από το Imperial College του Λονδίνου, είχε πει στην επιστημονική επιτροπή τον Ιούνιο του 2020 ότι οι θάνατοι θα είχαν μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ εάν είχε επιβληθεί ο εθνικό lockdown έστω και μία εβδομάδα νωρίτερα.

Αντ 'αυτού, το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά αποδέχτηκε «ότι η ανοσία της αγέλης από τη μόλυνση ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα», ανέφερε η επιτροπή. 

Η κυβέρνηση, από την άλλη, αρνείται ότι η ανοσία της αγέλης αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής της για την πανδημία. Οι βουλευτές, ωστόσο, έχουν σημειώσει ότι «είναι πλέον σαφές ότι αυτή ήταν η λανθασμένη πολιτική που οδήγησε σε υψηλότερο αρχικό αριθμό νεκρών από ό, τι θα είχε προκύψει από μια πιο εμφατική πολιτική σε πρώτη φάση».

Τα συμπεράσματα προσθέτουν πίεση στον Τζόνσον για τη λήψη αποφάσεων για την πανδημία, ενόψει μιας μεγάλης δημόσιας έρευνας που θα ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι την κυβέρνηση καθοδηγούσαν «πάντα επιστημονικοί και ιατρικοί εμπειρογνώμονες και ποτέ δεν αποφύγαμε να λάβουμε γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο  εκπρόσωπος τύπου για θέματα υγείας των Εργατικών, Τζόναθαν Άσγουορθ, χαρακτήρισε από την πλευρά του τη δημοσίευση «καταδικαστική έκθεση» που τεκμηριώνει «μνημειώδη λάθη».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ