1821 Digital Gallery

Αποφασισμένη κατά των νεοφασιστών η Ρώμη

Η ιταλική κυβέρνηση αντιδρά με αποφασιστικότητα μετά τις βίαιες συγκρούσεις αντιεμβολιαστών και νεοφασιστών
Διαδηλώσεις στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο ©EPA Pool
Πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες η χώρα έχει να ζήσει από την δεκαετία του εβδομήντα
  • A-
  • A+
0
Η ιταλική κυβέρνηση αντιδρά με αποφασιστικότητα μετά τις βίαιες συγκρούσεις αντιεμβολιαστών και νεοφασιστών με την αστυνομία το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις για το πράσινο πάσο θα τεθούν σε ισχύ κανονικά την Παρασκευή. Πριν από τα επεισόδια, οι περιφέρειες είχαν ζητήσει διευκολύνσεις για τους ανεμβολίαστους, όπως να είναι εφικτή η διεξαγωγή ενός γρήγορου τεστ κάθε τρείς ημέρες και όχι δυο, όπως προβλέπει το σχετικό διάταγμα. Η κυβέρνηση είχε αρχίσει να εξετάζει το θέμα, αλλά μετά την βία και τις απειλές του σαββατοκύριακου γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία ελαστικότητα και αλλαγή.

Λίγο μετά τις συγκρούσεις στο κέντρο της Ρώμης, δεκάδες νεοφασίστες εισέβαλαν και στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείο Πολικλίνικο Ουμπέρτο Πρίμο, όπου είχε μεταφερθεί τραυματισμένος ομοϊδεάτης τους. Απείλησαν νοσοκόμους, γιατρούς και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Παράλληλα, το εξωκοινοβουλευτικό νεοφασιστικό κόμμα Φόρτσα Νουόβα (Νέα Δύναμη) συνεχίζει να απειλεί: «η μουσική έχει αλλάξει, οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να αποσυρθεί το μέτρο του πράσινού πάσου», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του.

Πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες η χώρα έχει να ζήσει από τη δεκαετία του εβδομήντα. Στο μεταξύ, τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα, όσο και η κεντρώα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι επιμένουν ότι υπάρχει μία και μόνον άμεση προτεραιότητα: να διαλυθούν όλες οι οργανώσεις, σύνδεσμοι, πολιτικές δυνάμεις, που εμπνέονται από τη φασιστική ιδεολογία. Κανονικά, το ιταλικό σύνταγμα απαγορεύει κάθε αναφορά στο φασισμό, αλλά στην πραγματικότητα υπήρξε μεγάλη ανοχή και θα χρειαστεί, όπως φαίνεται, έγκριση νέου, ειδικού νόμου.

Τα δε ιταλικά συνδικάτα, το ερχόμενο Σάββατο, θα διαδηλώσουν κατά της βίας και κάθε απειλής, σε κεντρική πλατεία της Ρώμης, για να αποδείξουν ότι δεν φοβούνται ακραίους αντιεμβολιαστές και νεοφασιστικά στοιχεία, που ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση για την ίδια ημέρα.

Η Λέγκα πρέπει να αποκηρύξει τους νοσταλγούς του φασισμού 

Σχετικα
Ιταλία: Πιθανό η τρίτη δόση εμβολίου να χορηγηθεί σε όλους
Ιταλία: Πιθανό η τρίτη δόση εμβολίου να χορηγηθεί σε όλους

Υπάρχει, τέλος, και ένα ακόμη θέμα: Το κατά πόσον, η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έως τώρα επικοινωνούσαν ή και συνεργάζονταν με στοιχεία που προέρχονται από τον «νοσταλγικό», φασιστικό χώρο. «Ο φασισμός είναι μέρος του “άλμπουμ οικογενειακών αναμνήσεων” για τα κόμματα του Ματέο Σαλβίνι και της Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας. Πρέπει να το παραδεχθούν και να τον αποκηρύξουν», γράφει σήμερα ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μάσιμο Τζανίνι.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Σχετικα
«Αδελφοί της Ιταλίας» και Ισπανοί Vox: una faccia, una razza
«Αδελφοί της Ιταλίας» και Ισπανοί Vox: una faccia, una razza

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5