Κοσμος

H Κίνα απαγορεύει γκέι βίντεο

Το ΚΚ Κίνας προσπαθεί να συγκρατήσει τα σχετικά κινήματα τα οποία βασίζονται στον τεράστιο γκέι πληθυσμό της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το παιχνίδι «Sims» όπου δύο χαρακτήρες άντρες φιλιούνται
Στιγμιότυπο από το παιχνίδι «Sims»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας απαγορεύει βίντεο με ΛΟΑΤ θέματα ή χαρακτήρες και βίαιους ρόλους - Ποια είναι τα video games που κινδυνεύουν να απαγορευτούν.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου του περιεχομένου των video games, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποφάσισε να απαγορεύει βίντεο με ΛΟΑΤ θέματα ή χαρακτήρες. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση που δημοσίευσε η εφημερίδα South China Post στις 5 Οκτωβρίου, από τα video games θα αφαιρούνται οι θηλυπρεπείς άνδρες ήρωες και οποιαδήποτε νύξη σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις και σε άτομα χωρίς σαφές φύλο. Αν οι λογοκριτές δεν μπορούν να διακρίνουν αμέσως το φύλο του κάθε μυθοπλαστικού ήρωα, το video game θα θεωρείται προβληματικό.

Επίσης, προβληματικά θα θεωρούνται και θα εξετάζονται περαιτέρω τα video games που δίνουν στους παίκτες τον ρόλο να είναι «κακοί» και να κάνουν βίαιες πράξεις. Η απαγόρευση επεκτείνεται και σε εκείνα που δημιουγούν ηθικές γκρίζες ζώνες, είτε με την πλοκή τους, είτε με τον τρόπο με τον οποίον παίζονται.

Η κινεζική ηγεσία έχει ξεκινήσει εκκαθάριση στον χώρο των video games: τον περασμένο μήνα ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει σε άτομα κάτω των 18 να παίζουν διαδικτυακά video games για περισσότερες από τρεις ώρες εβδομαδιαίως. Η εκστρατεία άρχισε από τον Απρίλιο του 2020 όταν αφαιρέθηκε από τα κινεζικά καταστήματα το «Animal Crossing: Νew Horizons» το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ ως «ψηφιακό χώρο χωρίς πολιτική λογοκρισία»: τo «Αnimal Crossing», ένα παιχνίδι κοινωνικής προσομοίωσης της Nintendo, είναι το πρώτο σε πωλήσεις στην Κίνα, αλλά από πέρυσι απαγορεύεται η χρήση του για πολιτικούς σκοπούς.

Όσον αφορά το γκέι περιεχόμενο των video games, το ΚΚ Κίνας προσπαθεί να συγκρατήσει τα σχετικά κινήματα τα οποία βασίζονται στον τεράστιο γκέι πληθυσμό της χώρας και στις δυτικές επιρροές. Σύμφωνα με έρευνα του 2020 που διεξήγαγαν Κινέζοι επιστήμονες υγείας σε 31 κινεζικές επαρχίες, μόνο το 21,9% του γενικού πληθυσμού έχουν «φιλική διάθεση» έναντι των ΛΟΑΤ, ενώ το 49,9% των ΛΟΑΤ νιώθουν ότι υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις.

Ανάμεσα στα video games που κινδυνεύουν να απαγορευτούν στην Κίνα είναι τα ιαπωνικά Granblue Fantasy Versus και Bokuhime Project, το γαλλικό Tell Me Why, τα αμερικανικά Hades και Vampire: The Masquerade–Night Road και το πολωνικό Cyberpunk 2077. Φέτος κυκλοφόρησαν επίσης το καναδικό Goodbye Volcano High με έναν non-binary χαρακτήρα, καθώς και τα αμερικανικό Psychonauts 2 με έναν γκέι χαρακτήρα και ValiDate: Struggling Singles In Your Area με bisexual χαρακτήρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ