Κοσμος

Η Κίνα παρήγγειλε τεστ πριν εμφανιστούν τα κρούσματα κορωνοϊού

Δημοσίευμα του Βloomberg

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιτροπή για την προέλευση του κορωνοιού στην Κίνα
Επιτροπή για την προέλευση του κορωνοιού στην Κίνα ©EPA Pool

Οι αγορές τεστ PCR στην Κίνα αυξήθηκαν μήνες πριν από τις πρώτες επίσημες αναφορές για κρούσμα κορωνοϊού σύμφωνα με έκθεση εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Η κινεζική επαρχία Χουμπέι, το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας της Covid-19 πραγματοποίησε σημαντικές αγορές μοριακών τεστ, μήνες πριν η Κίνα ενημερώσει τις διεθνείς αρχές για την εμφάνιση του κορωνοϊού σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Internet 2.0 με έδρα την Αυστραλία.

Περίπου 67,4 εκατομμύρια γιουάν (10,5 εκατομμύρια δολάρια με τους τρέχοντες συντελεστές) δαπανήθηκαν σε δοκιμές PCR στο Χουμπέι κατά τη διάρκεια του 2019, σχεδόν διπλάσιο από το σύνολο του 2018, με την ανοδική πορεία να ξεκινά τον Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση. 

Η Internet 2.0 συνέλεξε και ανέλυσε δεδομένα από έναν ιστότοπο που συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα. Η ομάδα ανάλυσης αποτελείται από πρώην αξιωματούχους από υπηρεσίες πληροφοριών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και άλλες χώρες. 

Συνολικά, συνέλεξαν 1.716 συμβάσεις προμηθειών από το 2007 έως το τέλος του 2019 και στη συνέχεια πέρασαν μήνες ελέγχοντας και αναλύοντας τα δεδομένα. Συνέκριναν τα δεδομένα από τις κορυφαίες περιοχές που αγοράζουν μοριακά τεστ ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι οι αγορές είχαν αυξηθεί σε ολόκληρη την χώρα. Οι αγορές που σχετίζονται με τα μοριακά τεστ ήταν σχετικά σταθερές ή αυξήθηκαν ή μειώθηκαν ελαφρώς στις περισσότερες από τις άλλες περιοχές. Ωστόσο, οι αγορές των μοριακών τεστ εκτινάχθηκαν το 2019 στο Πεκίνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι δοκιμές PCR  χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της παρουσίας μιας συγκεκριμένης γενετικής αλληλουχίας σε ένα δείγμα και έχουν εφαρμογές πέρα ​​από τον έλεγχο COVID-19. Αλλά η έκθεση υποστηρίζει ότι οι αγορές πιθανώς σηματοδότησαν την ευαισθητοποίηση για μια νέα ασθένεια που άρχισε να εξαπλώνεται μέσα και γύρω από τη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.

Στην επαρχία Χουμπέι, οι δαπάνες για εξοπλισμό PCR άρχισαν να αυξάνονται από το 2014. Αλλά το άλμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο το 2019, καθώς δαπανήθηκαν 67,36 εκατομμύρια γιουάν συγκριτικά με τα 36,7 εκατομμύρια γιουάν που είχαν δαπανηθεί το προηγούμενο έτος.

Γράφημα Bloomberg
Γράφημα Bloomberg

«Πιστεύουμε ότι οι αυξημένες δαπάνες τον Μάιο το υποδηλώνουν ως την πρώτη ημερομηνία έναρξης για πιθανή μόλυνση», αναφέρεται στην έκθεση. Ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, συνδιευθύνων σύμβουλος της Internet 2.0 και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η χρονική στιγμή ορισμένων συμβάσεων και οι οργανισμοί που βρίσκονται πίσω από τις αγορές, υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι αξιωματούχοι στην επαρχία Χουμπέι διερευνούσαν μια νέα ανθρώπινη ασθένεια καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2019.

Ο Δρ Αμές Αντάλτζα, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί οι αγορές των μοριακών τεστ στην επαρχία Χουμπέι είχαν αυξηθεί εκείνη την εποχή. Είπε όμως ότι δεν είναι και τόσο περίεργο, επειδή οι αγορές εξοπλισμού PCR αυξάνονταν ακόμη και πριν από την πανδημία καθώς έχει γίνει «η μεθοδολογία επιλογής για την ανίχνευση παθογόνων».

Διαψεύδει η Κινεζική πλευρά

Η έκθεση θέτει περαιτέρω αμφιβολίες για την επίσημη γραμμή της Κίνας σχετικά με την προέλευση του ιού, ένα θέμα που έχει τροφοδοτήσει τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αμφισβήτησε τα ευρήματα της έκθεσης.

Σε απάντηση στο Bloomberg News, εκπρόσωπος είπε ότι τα ευρήματα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με άλλους αμφίβολους ισχυρισμούς για την προέλευση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός «λεγόμενου εγγράφου» που ανέλυσε τον όγκο κίνησης κοντά σε πολλά νοσοκομεία της Γουχάν και έψαξε για τις λέξεις-κλειδιά «βήχας» και «διάρροια» πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία ξεκίνησε εκεί τον Αύγουστο του 2019.

«Η ιχνηλασιμότητα των ιών είναι ένα σοβαρό επιστημονικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους επιστήμονες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Bloomberg.

«Αυτή η έκθεση θα μπορούσε να δώσει μια ευκαιρία στις χώρες να πιέσουν ξανά την Κίνα για πληροφορίες» δήλωσε ο Akira Igata, επισκέπτης καθηγητής στο Tama Graduate School of Business στο Τόκιο που εξέτασε αυτά τα δεδομένα ανεξάρτητα, «αλλά είναι ισχυρές πληροφορίες για την υπόθεση ότι υπήρχε συνειδητοποίηση για ύπαρξη του ιού γύρω από τη Γουχάν αρκετούς μήνες έως μισό χρόνο πριν από τον Δεκέμβριο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ