Κοσμος

Εκκλησίες χριστιανών φονταμενταλιστών

Σε μικρές πόλεις όπως η Μόσχα του Άινταχο, γυναίκες που έχουν χωρίσει θεωρούνται πόρνες και υφίστανται τις συνέπειες

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκκλησίες χριστιανών φονταμενταλιστών
O επικεφαλής της Εκκλησίας του Χριστού Douglas Wilson © douglaswils / twitter

Εκκλησίες χριστιανών φονταμενταλιστών: Αιρέσεις που κηρύσσουν τη γυναικεία υποταγή προκαλούν αμφισβήτηση του αμερικανικού μοντέλου της θρησκευτικής ελευθερίας

Η ευαγγελική Εκκλησία του Χριστού, που υποτίθεται ότι βασίζεται στα διδάγματα της Καινής Διαθήκης, ταιριάζει στις μικρές ειδυλλιακές πόλεις της αμερικανικής ενδοχώρας. Αλλά έχει μια πολύ σκοτεινή πλευρά: όπως γράφει σε ρεπορτάζ από το Άινταχο η Sarah Stankorb στο περιοδικό Vice, η Εκκλησία του Χριστού επιβάλλει στο εκκλησίασμα μια πατριαρχική εξουσία στην οποία οι γυναίκες πρέπει να υποτάσσονται ή να αντιμετωπίζουν τιμωρίες στο σπίτι και στην ενορία. Η Stankorb, που επικεντρώθηκε στην πόλη Μόσχα του Άινταχο, συνάντησε τον τοπικό ποιμενάρχη ονόματι Ντάγκλας Γουίλσον, ο οποίος καταδυναστεύει τους πιστούς, και ιδιαίτερα τις πιστές, για πάνω από 40 χρόνια. Το Vice πήρε συνεντεύξεις από 12 πρώην και νυν μέλη της Εκκλησίας τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το κήρυγμα περιλαμβάνει διαταγές στις γυναίκες και απειλές τιμωρίας όταν δεν συμμορφώνονται. Οι γυναίκες δεν μπορούν να πουν όχι στους συζύγους τους, ενώ οι άντρες διδάσκονται να ελέγχουν αυστηρά το σπίτι τους  καθοδηγώντας τις γυναίκες με σιδερένια πυγμή. Ο Γουίλσον δεν αναγνωρίζει τον βιασμό, απαγορεύει την αντισύλληψη και το σεξ εκτός γάμου, ενώ θεωρεί αδιανόητο το διαζύγιο με πρωτοβουλία των γυναικών. Στις περιστάσεις ενδοοικογενειακής βίας δικαιώνει τους άνδρες και απαγορεύει στις γυναίκες να αναφέρουν τέτοια γεγονότα στην αστυνομία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Vice, όποιος απομακρύνεται από την κοινότητα της Εκκλησίας του Χριστού, υφίσταται εκτός από απομόνωση και δυσφήμιση, πράξεις βανδαλισμού και δολιοφθοράς. Σε μικρές πόλεις όπως η Μόσχα του Άινταχο, γυναίκες που έχουν χωρίσει θεωρούνται πόρνες και υφίστανται τις συνέπειες. Ο πάστορας Γουίλσον, ο οποίος εμφανίζεται σαν χριστιανός φιλόσοφος βασιλιάς σε βίντεο στο YouTube, ο πάστορας Νταγκ Γουίλσον έχει καταφέρει να πείσει πολλούς συντηρητικούς χριστιανούς και φαίνεται να απολαμβάνει τους πολέμους στο Twitter και τις μάχες στα ιστολόγια. Αλλά δεν είναι ο μόνος: κάτω και πίσω από τη θρησκευτική ελευθερία στις ΗΠΑ κρύβεται η παραβίαση των νόμων και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών. Η δε ελευθερία του προσηλυτισμού επιδεινώνει το πρόβλημα και αυξάνει την επιρροή των πιο δημαγωγών: ο Γουίλσον, που στη δεκαετία του 1970 έγινε πάστορας της Εκκλησίας του Χριστού, έχει πλέον επιρροή στην Κοινωνία των Μεταρρυθμισμένων Ευαγγελικών Εκκλησιών ― πρόκειται για περισσότερες από 100 εκκλησίες σε εθνικό επίπεδο. Το 2003, αν και ασκήθηκαν εναντίον του 94 μηνύσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν απάτες στο καζίνο, περιέργως αποσύρθηκαν όλες χωρίς εξαίρεση. Από πέρυσι, ο Γουίλσον, έχει εμπλακεί, όπως θα περίμενε κανείς, στον αγώνα εναντίον των εμβολίων, ενώ συνεχίζει ανενόχλητος το κήρυγμά του για το πώς η έλλειψη πατρικής εξουσίας και βιβλικής αρρενωπότητας είναι η ρίζα διαφόρων σύγχρονων δεινών. Η Εκκλησία του Χριστού τον καλύπτει τονίζοντας ότι η ισονομία μεταξύ των δύο φύλων αποτελεί «δηλητήριο» και ότι είναι «πέρα για πέρα λανθασμένη» η ιδέα πως η σεξουαλική πράξη μπορεί να μετατραπεί σε ευχάριστη εξισωτική παρέα. Ο Γουίλσον προσθέτει ότι «οι άνδρες διεισδύουν, κατακτούν, αποικίζουν και σπέρνουν», ενώ οι γυναίκες «δέχονται, παραδίδονται και υποτάσσονται.» 

Μερικοί επιζήσαντες από την κοινότητα της Εκκλησίας του Χριστού αφηγούνται ιστορίες κακοποίησης ανηλίκων οι οποίες δεν έφτασαν ποτέ στη Δικαιοσύνη ή αρχειοθετήθηκαν μετά από χρηματικές συναλλαγές. Σε μια περίσταση που ένα μέλος της εκκλησίας καταδικάστηκε για κακοποίηση, ―αν και με τη μικρότερη κατηγορία του «τραυματισμού παιδιού»― μετά την αποφυλάκισή του, η Εκκλησία έκανε έρανο υπέρ του συγκεντρώνοντας 3.000 δολάρια. Αργότερα, αυτό το άτομο κατηγορήθηκε για απόπειρα στραγγαλισμού της συζύγου του και κρίθηκε ένοχο για ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το Άινταχο, πρόκειται για μια κουλτούρα που θεωρεί αποδεκτή τη σεξουαλική κακοποίηση και που παρενοχλεί τους απίστους και όσους δεν δείχνουν υποταγή στους επικεφαλής της εκκλησίας. Για χρόνια, χριστιανικά ιστολόγια, όπως το Spiritual Sounding Board και το The Wartburg Watch αναρτούσαν λεπτομερείς ανώνυμες αφηγήσεις για την Εκκλησία του Χριστού και την τοξικότητά της, αλλά τώρα φαίνεται να ξεκινά ένα νέο κύμα καταγγελιών: χάρη σε ένα κανάλι στο YouTube, ένας πάστορας της Εκκλησίας των Αντβενστιστών της Έβδομης Ημέρας, παίρνει συνεντεύξεις από πρώην μέλη της Εκκλησίας του Χριστού προκειμένου να αποκαλύψει τα εγκλήματά της και να προσηλυτίσει τους δυσαρεστημένους στη δική του αίρεση. 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ