Κοσμος

Ο Νικολά Σαρκοζί στη φυλακή για την υπόθεση Bygmalion

Η παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νικολά Σαρκοζί - Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση Bigmalion
Νικολά Σαρκοζί - Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση Bigmalion © EPA

Ένοχος κρίθηκε ο Νικολά Σαρκοζί από δικαστήριο στο Παρίσι για την υπόθεση «Bygmalion» με τα παράνομα κονδύλια στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση Bygmalion που αφορά στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Η δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 και προβλέπει δύο χρόνια κράτηση εκ των οποίων μόνο το ένα είναι με αναστολή.

Η δίκη για την υπόθεση Bygmalion ξεκίνησε τον Μάιο και αφορά σε υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου κονδυλίων για προεκλογικό αγώνα στη Γαλλία.

Έναν μήνα μετά, τον Ιούνιο, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει τη φυλάκιση του Νικολά Σαρκοζί «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» στις γαλλικές εκλογές του 2012. Εκείνη τη χρονιά νικητής ήταν ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Νικολά Σαρκοζί.

Πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο, ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επιτρέψει να αυξάνονται οι δαπάνες παρά τις πολλαπλές σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο.

«Αναμφισβήτητα» ο Σαρκοζί επωφελήθηκε από την απάτη που του επέτρεψε να έχει στη διάθεσή του «μέσα πολύ ανώτερα» από αυτά που προβλέπει ο νόμος: Τουλάχιστον 42,8 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από το τότε νόμιμο όριο (22,5 εκατομμύρια ευρώ).

Τι είχε καταθέσει ο Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση Bygmalion

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 15 Ιουνίου 2021.

Στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα, δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στον σχεδιασμό κατανομής των κονδυλίων την περίοδο που διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Όπως μετέδωσε το Reuters, παραμένει μικρή η πιθανότητα ο πρώην Γάλλος πρόεδρος να οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να καταθέσουν έφεση. Ο Σαρκοζί δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως και το 2012, διαδεχόμενος τον Ζακ Σιράκ
Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 2008 έως και το 2012 © EPA

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ