Κοσμος

Αφγανιστάν: Γιατί η μάχη με την Αλ Κάιντα είναι διαφορετική πλέον

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις με drones και τα αφιλόξενα αεροδρόμια των γειτονικών κρατών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκράφιτι για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με drone (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Γκράφιτι για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με drone (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA/Yahya Arhab

Στο Αφγανιστάν η μάχη των ΗΠΑ με την Αλ Κάιντα δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία εφόσον γίνεται εξ αποστάσεως, εκτιμούν μέλη του Κογκρέσου και ειδικοί.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι θα εμποδίσει την επανεμφάνιση της Aλ Κάιντα στο Αφγανιστάν μέσω αεροπορικών πληγμάτων με drone που θα διεξάγει από μακριά, όμως ειδικοί και Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί συμφωνούν ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο κυρίως λόγω της γεωγραφίας του Αφγανιστάν.

Ανακοινώνοντας τον Απρίλιο την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπου είχαν αναπτυχθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή της αλ Κάιντα στη χώρα.

Έκτοτε, το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει τακτικά ότι είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών «πέρα από τον ορίζοντα», κάτι που σημαίνει αεροπορικές επιδρομές από μια αμερικανική βάση ή ένα αεροπλανοφόρο που βρίσκεται στην περιοχή. «Οι επιχειρήσεις πέρα από τον ορίζοντα είναι δύσκολες αλλά απολύτως εφικτές» τόνισε χθες Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην ακρόασή του ενώπιον του Κογκρέσου, με αφορμή την αποχώρηση του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη από το Αφγανιστάν. Και πρόσθεσε: «Οι πληροφορίες που τις επιτρέπουν προέρχονται από διάφορες πηγές, όχι μόνο από στρατεύματα επί του πεδίου».

Το τελευταίο αεροπορικό πλήγμα με αμερικανικό drone στην Καμπούλ στις 29 Αυγούστου αποδείχτηκε ένα τραγικό λάθος, καθώς σκότωσε 10 αμάχους, εκ των οποίων 7 παιδιά, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Όστιν αρνήθηκε να δώσει άλλες διευκρινίσεις δημοσίως, αν και υποσχέθηκε στα μέλη του Κογκρέσου ότι θα τους εξηγήσει την αμερικανική στρατηγική κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο, πολλοί κοινοβουλευτικοί και ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των πληγμάτων από μακριά, πολύ περισσότερο, καθώς το Αφγανιστάν είναι μια περίκλειστη χώρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πιο κοντινή αμερικανική βάση.

Τζέιμς Χολμς: «Καλή τύχη» στο Αφγανιστάν με την Αλ Κάιντα

«Να σκοτώνουμε τρομοκράτες στο Αφγανιστάν "πέρα από τον ορίζοντα"; Καλή τύχη» είχε σχολιάσει πρόσφατα ο Τζέιμς Χολμς, καθηγητής στρατηγικής στο Naval War College.

«Οι επιχειρήσεις πέρα από τον ορίζονται λειτουργούν σωστά όταν το πεδίο της μάχης βρίσκεται μέσα στο εύρος των αεροπορικών ή ναυτικών δυνάμεων» και υπάρχει μια βάση σε γειτονική χώρα ώστε να μπορεί να βοηθήσει, υπογράμμισε σε άρθρο του στον εξειδικευμένο ιστότοπο 19fortyfive. Όμως τίποτα από αυτά δεν ισχύει για το Αφγανιστάν.

«Ένα αεροπλάνο που αναχωρεί από μια αεροπορική βάση του Κόλπου πρέπει να παρακάμψει το νότιο εναέριο χώρο του εχθρικού Ιράν, να πετάξει πάνω από τη θάλασσα της Αραβίας και στη συνέχει να κατευθυνθεί βόρεια προς τον εναέριο χώρο του Πακιστάν για να πλήξει στόχους στο Αφγανιστάν» εξήγησε ο Χολμς πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Και πρόσθεσε: «Ένα αεροπλανοφόρο έχει πλεονέκτημα από άποψη απόστασης, καθώς μπορεί να πλεύσει ως τη θάλασσα της Αραβίας, αλλά η αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ βρίσκεται περισσότερα από 1.100 χιλιόμετρα από το κοντινότερο σημείο στις πακιστανικές ακτές». «Εξάλλου θα είναι απαραίτητο το αεροπλάνο να ανεφοδιαστεί εν πτήσει» κατέληξε.

Αντίθετα με τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, που διεξήχθη σε συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση και Κούρδους μαχητές, οι ΗΠΑ αυτήν τη φορά δεν έχουν βάση στο Αφγανιστάν ή σε κάποια γειτονική χώρα, ούτε συμμάχους στο πεδίο, υπενθύμισε χθες ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Ουόλτς.

Αμερικανικές επιδρομές με drones στο Αφγανιστάν - Τα νέα δεδομένα που τις καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολες

Τα drones θα πρέπει «να καταναλώσουν το 70% με 80% των καυσίμων τους προτού καν πλησιάσουν τον οποιοδήποτε στόχο», υπογράμμισε ο Ουόλτς, ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που πολέμησε και στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ, που διέθεταν στην αρχή της δεκαετίας 2000 στρατιωτικές βάσεις σε πολλές χώρες γειτονικές του Αφγανιστάν, όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες έχουν περάσει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επεσήμανε χθες ότι πρόσφατα συζήτησε για το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του, τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Δεν ζητάμε την άδεια» της Ρωσίας, διαβεβαίωσε τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτιμώντας τον όρο «πρόσβαση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Ακόμη και η πτήση στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν θέτει νομικά προβλήματα, παρατήρησε ο Δημοκρατικός βουλευτής Άντι Κιμ, υπογραμμίζοντας ότι το Αφγανιστάν είναι μια κυρίαρχη χώρα.

Ο Όστιν τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν αυτές τις επιχειρήσεις, όμως αρνήθηκε να πει περισσότερα δημοσίως, ζητώντας να το πράξει και αυτό κεκλεισμένων των θυρών.

Οι Ταλιμπάν από τη μεριά τους κατηγόρησαν την Τρίτη την Ουάσινγκτον ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, στέλνοντας drones στο Αφγανιστάν. «Αυτές οι παραβιάσεις πρέπει να διορθωθούν και να εμποδιστούν» τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ