Κοσμος

Wokistan: Tο site για τα νέα της woke και cancel culture

Ειδήσεις, σχόλια και σάτιρα για την κουλτούρα της ακύρωσης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκίτσο που δείχνει τον κόμικ ήρωα Λούκι Λουκ πάνω στο άλογό του

Η γαλλική ιστοσελίδα wokistan.fr δημοσιεύει, σχολιάζει και σατιρίζει τα νέα της woke και της cancel culture ανά τον κόσμο.

Στον γαλλικό ιστότοπο wokistan.fr μπορεί κανείς να μάθει ποιο χειρόγραφο απορρίφθηκε και δεν θα εκδοθεί ως «υπερβολικά λευκό» και ποιες δηλώσεις politically correct ακτιβιστών έκαναν εντύπωση: αυτές τις μέρες στους τίτλους της ιστοσελίδας βρίσκεται το λεξιλόγιο της Γαλλίδας οικολόγου Σαντρίν Ρουσό η οποία αποφεύγει τη λέξη «γυναίκες» ως politically incorrect και αντ’ αυτής περιγράφει τις γυναίκες ως «όντα που έχουν πιθανότητες τοκετού». H Ρουσό αποφεύγει επίσης τη λέξη «ζώα» η οποία έχει συνήχηση κατώτερης διανοητικής ικανότητας χρησιμοποιώντας την παράφραση «μη ανθρώπινες οντότητες» στις οποίες περιλαμβάνει τα δέντρα. Έχει μάλιστα ξεστομίσει την έκφραση «νομική ζωική προσωπικότητα» αναφερόμενη τόσο στα ζώα όσο και στα δέντρα, ενώ χαρακτηρίζει τα άτομα ΛΟΑΤ ως «υπερ-εμφυλικά».

Στο wokistan.fr περιέχονται ειδήσεις για woke διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιακά campus, αλλά και για αντιδράσεις σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες: για παράδειγμα, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Peter Boghossian, καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, παραιτήθηκε διότι «δεν άντεχε άλλο» τη λογοκρισία στο μάθημά του, δημοσιεύοντας σχετική επιστολή που απηύθυνε στον κοσμήτορα της σχολής.

Από το wokistan.fr μαθαίνουμε ότι ομάδα γλωσσολόγων κατηγόρησε το γαλλικό περιοδικό L’Express ότι δεν χρησιμοποιεί θηλυκές καταλήξεις στα ουσιαστικά παραβιάζοντας τις ηθικές επιταγές της inclusive ορολογίας -«συμπατριώτες και συμπατριώτισσες», «Αμερικανοί και Αμερικανίδες»- με αποτέλεσμα «να διαιωνίζονται οι γλωσσικές προκαταλήψεις υπέρ των λευκών ανδρών». Στην απαίτηση αυτή αντιδρούν ωστόσο τα διεμφυλικά άτομα τα οποία απαιτούν να περιλαμβάνονται στις αναφορές και στις προσφωνήσεις χωρίς χροιά φύλου - πράγμα αδύνατον, προς το παρόν τουλάχιστον, για τις γλώσσες που δεν διαθέτουν ουδέτερο γένος. Στον Καναδά, όπως αναφέρει ο ιστότοπος, έγινε πριν από λίγες μέρες σχολική γιορτή σχισίματος βιβλίων τα οποία είτε δεν ανέφεραν τους αυτόχθονες Καναδούς είτε τους ανέφεραν με «λανθασμένο τρόπο»: ανάμεσα στα έντυπα που έχουν θεωρηθεί προσβλητικά για τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής είναι, εξάλλου, ο «Τεντέν στην Αμερική», «Ο Αστερίξ στην Αμερική» και ολόκληρη η σειρά του «Λούκι Λουκ» η οποία, επιπροσθέτως, προσβάλλει τις γυναίκες - ο Λούκι Λουκ δείχνει περισσότερο στοργή για το άλογό του την Ντόλλυ απ’ όσο για τις γυναίκες. Σύμφωνα με το Radio-Canada έχουν γίνει cancelled 155 τίτλοι βιβλίων τα οποία αποσύρθηκαν από τις σχολικές βιβλιοθήκες σε 30 διαφορετικά σχολεία του Οντάριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ