Κοσμος

Τέσσερις επαρχίες στην Πολωνία ακύρωσαν τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+»

Η ΕΕ είχε αναστείλει τη χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ στις εν λόγω περιοχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολωνοί ακτιβιστές κατά των σχεδίων της κυβέρνησης
Πολωνοί ακτιβιστές κατά των σχεδίων της κυβέρνησης © EPA / STEPHANIE LECOCQ

Οι επικεφαλής σε τέσσερις επαρχίες της Πολωνίας ανακάλεσαν το σχέδιο της κυβέρνησης για «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+» υπό την απειλή διακοπής χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Τέσσερις τοπικές αρχές στην Πολωνία έχουν ανακαλέσει ήδη το ψήφισμα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας υπό την απειλή να χάσουν τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επικεφαλής των διοικήσεων των επαρχιών Podkarpackie, Lubelskie and Malopolskie ακολουθώντας το Swietokrzyskie ακύρωσαν το ψήφισμα για «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει πέντε μεγάλες περιφέρειες να μην εφαρμόσουν το σχέδιο το οποίο επέβαλλε η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας. Η Κομισιόν μάλιστα απείλησε να μπλοκάρει κεφάλαια 126 εκατομμυρίων ευρώ για τις τοπικές κυβερνήσεις.

Περισσότερες από 100 δημοτικές αρχές στα νοτιοανατολικά της χώρας είχαν υιοθετήσει τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες άρχισαν να επικυρώνονται στις αρχές του 2019, στην πραγματικότητα απηχώντας τη ρητορική του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο καταγγέλλει την «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ+» ως ξενόφερτη και απειλητική για το πολωνικό έθνος και τις χριστιανικές του αξίες.

Ο ηγέτης, μάλιστα, του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είχε δηλώσει: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», υπονοώντας ότι η «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ+» απειλεί την ηθική και την υγεία των νεαρών Πολωνών. Την τελευταία διετία, συντηρητικοί τοπικοί πολιτικοί αποπειράθηκαν να απαγορεύσουν τις «Παρελάσεις Υπερηφάνειας» (Pride Parades), υποστηρίζοντας ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, η φιλελεύθερη εφημερίδα Gazeta Wyborcza είπε ότι η δράση της περιοχής σηματοδότησε «μια καλή μέρα στον αγώνα κατά των διακρίσεων». Από την πλευρά του, ακτιβιστής Μπαρτ Στασέφσκι χαρακτήρισε την ανάκληση ως μια «μεγάλη μέρα για την Πολωνία και μια μεγάλη επιτυχία των ακτιβιστών και της κοινωνίας των πολιτών. Είμαι πραγματικά συγκινημένος». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ