Κοσμος

Γερμανικές Εκλογές: «Ρυθμιστές» Πράσινοι και Φιλελεύθεροι

Το FDP πρότεινε στους Πράσινους να καταλήξουν σε συμφωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πράσινοι Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες σε αφίσες
Πράσινοι Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες σε αφίσες © Getty Images

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν κοινό έδαφος σε πολλά σημεία της ατζέντας τους όπως την αύξησης των φόρων ή τη χαλάρωση του «φρένου στο χρέος.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία ρόλο ρυθμιστή αποκτούν οι Πράσινοι στο μετεκλογικό σκηνικό, ενώ για τον σχηματισμό κυβέρνηση όλα δείχνουν πως θα απαιτηθεί και η συμφωνία των Φιλελευθέρων. Από τη μια οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 14,3% και 11,2% το FDP. 

Σε όρους εδρών αυτό μεταφράζεται σε 115 για τους Πράσινους και 91 για τους Φιλελεύθερους. 

 

 

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. Είπε ότι το κόμμα του πρέπει να καθίσει σε ένα τραπέζι με τους Πράσινους, να καταλήξουν σε μια συμφωνία και να επιλέξουν με ποιο από τα 2 μεγάλα κόμματα θα συνεργαστούν. Άγνωστο, βεβαίως, παραμένει το κατά πόσο θα το δεχθούν αυτό τα 2 μεγάλα κόμματα.  Σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση αυτή, τότε Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα κρίνουν αν ο επόμενος συνασπισμός θα έχει τα χρώματα του «φωτεινού σηματοδότη» ή της σημαίας της Τζαμάικα.

O συνασπισμός «Τζαμάικα» περιέχει  CDU/CSU, Πράσινους και FDP, ενώ ο συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους και FDP. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forschungsgruppe Wahlen το 55% των Γερμανών θα προτιμούσε μια νέα κυβερνητική συμμαχία υπό τους Σοσιαλδημοκράτες (+19% σε σχέση με το 2017), το 36% θα ήθελε να ηγείται η κεντροδεξιά του νέου συνασπισμού και το 9% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ