Κοσμος

Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα για τον Σολτς και το SPD

Αυτή τη στιγμή όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους και την Αριστερά, είναι πιθανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφοφόροι του SPD
Ψηφοφόροι του SPD πανηγυρίζουν © Getty Images

Πανηγυρικό το κλίμα στο SPD μετά τα αποτελέσματα που δείχνουν να διευρύνεται το προβάδισμα έναντι του CDU το οποίο είχε το χειρότερο αποτέλεσμα εδώ και χρόνια.

Διευρύνεται το προβάδισμα που είχε εξ΄αρχής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπό τον Όλαφ Σόλτς (SPD) έναντι της Χριστιανικής Ένωσης υπό τον Αρμίν Λασέτ (CDU/CSU) λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι «γερμανικές» κάλπες

Η διαφορά μεταξύ του SPD και του CDU/CSU συνεχίζει να διευρύνεται καθώς στα επίσημα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα μπαίνουν και οι επιστολικές ψήφοι.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το ZDF το SPD διευρύνει κατά τι το προβάδισμά του πιάνοντας ποσοστό 26%, δηλαδή +1,5% έναντι των CDU/CSU (24,5%), οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9%, οι Φιλελεύθεροι 11,7%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία 10,5% και το Αριστερό Die Linke 5%.

 

 

Στην εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα του ARD, το SPD προηγείται με 1,2% (25,7% - 24,5%) έναντι του CDU. 

 

 

Πράγμα που σημαίνει ότι βάσει των εκτιμήσεων του ARD οι έδρες στη Μπούντεσταγκ κατανέμονται ως εξής: To SPD εξασφαλίζει 202, η κεντροδεξιά 197, οι Πράσινοι 110, οι Φιλελεύθεροι 93, το AfD 87, το Αριστερό die Linke 40 και η πλειοψηφία σε μια τέτοια περίπτωση βρίσκεται στα 366. Βάσει των εκτιμήσεων του ZDF οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν 209 έδρες, η κεντροδεξιά 198, οι Πράσινοι 114, οι Φιλελεύθεροι 94, το AfD 85 και το αριστερό κόμμα 40. Εν προκειμένω η πλειοψηφία απαιτεί 371 έδρες.

 

 

 

Tι έδειξαν τα exit poll

Το πρώτο poll δείχνει ισοπαλία Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, SPD και CDU/CSU εμφανίζονται να λαμβάνουν από 25%. Πέρα από αυτό, οι Πράσινοι βρίσκονται στο 15% ενώ το FPD 11% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι και οι δύο στο 11%. 

 

 

Λίγο αργότερα, εξάλλου, το ZDF αναθεώρησε την πρόβλεψή του, φέρνοντας το SPD στο 25,8% και τον συνασπισμό CDU/CSU στο 24,2%, με τους Πράσινους στο 14,7%, τους Φιλελεύθερους στο 11,8% και την Εναλλακτική για τη Γερμανία στο 10,1%. 

 

 

Προτιμούν τον Σολτς για Καγκελάριο

Οι δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα έδειξαν ότι ο Ολαφ Σολτς του SPD υπερισχύει ξεκάθαρα στο ερώτημα ποιος μπορεί να ηγηθεί καλύτερα τη χώρα σε περίοδο κρίσης. Το 60% προτιμούν τον υποψήφιο του SPD έναντι 25% του Αρμιν Λάσετ του CDU και 18% της Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων. Στο ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν απευθείας, αν υπήρχε η δυνατότητα, ο Σολτς προηγείται και πάλι με 48% έναντι 24% του Λασέτ.

Τι θα συμβεί μετά τη νύχτα των εκλογών - Τα σενάρια 

Η εκλογική βραδιά είναι απίθανο να δώσει έναν σαφή νικηφόρο συνασπισμό και ο δρόμος για μια νέα κυβέρνηση θα είναι μακρύς. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει συνομιλίες υψηλού επιπέδου για πιθανές κυβερνητικές επιλογές (το λεγόμενο «Sondierungsgespräche»).
Η Goldman Sachs αναμένει οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικας (CDU, Πράσινοι , FDP) ή Φαναριού (SPD, Πράσινοι, FDP) να εκτυλιχθούν παράλληλα. Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς. Στις προηγούμενες εκλογές, αυτό το στάδιο διήρκεσε από 2 έως 4 εβδομάδες. Μόλις εμφανιστεί μια κορυφαία επιλογή, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεπάγεται λεπτομερείς διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ των πιθανών μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων. 

Πίεση

Ενώ δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπάρχει πολιτική πίεση για να αποφευχθούν τα γεγονότα του 2017, όπου η διαδικασία κράτησε σχεδόν 6 μήνες, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό της «Τζαμάικα» κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στη θέση της στις αρχές του 2022 για να ξεκινήσει τον προγραμματισμό του σχεδίου προϋπολογισμού του 2023. Επομένως, θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ