1821 Digital Gallery

Γερμανικές Εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες για την μετά Μέρκελ εποχή

Γερμανικές εκλογές - Οι καγκελάριοι και αρχηγοί του CDU
Γερμανικές εκλογές - Οι καγκελάριοι και αρχηγοί του CDU ©EPA Pool
Αναζητείται ο 9ος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949
 • A-
 • A+
0
Aμφίρροπη αναμένεται η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, καθώς στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες θέτουν ισχυρή πρόκληση στο κόμμα της Μέρκελ.

Πάνω από 60 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για τις γερμανικές εκλογές οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος της μεγάλης πολιτικής διαδρομής της Άγκελα Μέρκελ.

«Οι δρόμοι του Βερολίνου φιλοξενούν επίσης τον ετήσιο μαραθώνιο, αλλά ο μεγαλύτερος αγώνας πραγματοποιείται στο εύρος ολόκληρης της χώρας», αναφέρει το BBC.

Προσπαθώντας να δώσει στους Συντηρητικούς της μια ώθηση της τελευταίας στιγμής, η απερχόμενη καγκελάριος συμμετείχε το Σάββατο στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Άρμιν Λάσετ. «Έχει πραγματικά σημασία ποιος είναι στην εξουσία», προειδοποίησε επανειλημμένα τους ψηφοφόρους. Το μήνυμά της ήταν ότι η Γερμανία χρειάζεται σταθερότητα και η νεολαία της ένα μέλλον, και ο Λάσετ είναι ο άνθρωπος που θα τα εξασφαλίσει.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της είναι ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που οι δημοσκοπήσεις φέρουν να είναι ο δημοφιλέστερος, ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), καθώς και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων. Για πρώτη φορά μάλιστα στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%.

Σχετικα
Γερμανία: Παραιτήθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU Άρμιν Λάσετ
Γερμανία: Παραιτήθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU Άρμιν Λάσετ

Kαθώς, ο καγκελάριος δεν εκλέγεται απευθείας, τα πάντα θα κριθούν από τα ποσοστά που θα καταλάβει κάθε κόμμα και το ποιος θα είναι ο μετεκλογικός συνασπισμός που θα σχηματιστεί, όπως συμβαίνει κατά παράδοση στη χώρα εδώ και δεκαετίες πλέον.

Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά

Οι τελικές δημοσκοπήσεις δείχνουν απίθανη μια νίκη των Χριστιανοδημοκρατών. Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ωστόσο,  θα έρθει όταν τελειώσει η διαδικασία στις 18:00 (16:00 GMT) την Κυριακή.

 

Σχετικα
Η Γερμανία μετά τις εκλογές σε δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις
Η Γερμανία μετά τις εκλογές σε δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις

Κατά τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τα ποσοστά του SPD κυμαίνονται μεταξύ 24% και 26% και των Xριστιανικών Kομμάτων μεταξύ 21% και 25%.

Στις περισσότερες όμως έρευνες η ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του «στατιστικού λάθους», που είναι, ανάλογα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 2,5%-3%.

Οι υποψήφιοι καγκελάριοι μέχρι και την τελευταία στιγμή διεξήγαγαν προεκλογικές εκδηλώσεις, με το βλέμμα στους αναποφάσιστου.

Τα πιθανά μετεκλογικά σχήματα

 

Κατά τη DW, με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, προκύπτουν οι ακόλουθοι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί:

SPD-CDU/CSU,
SPD-FDP-Πράσινοι,
SPD-Πράσινοι-Αριστερά,
CDU/CSU-FDP-Πράσινοι.

 

Οι εκλογές σε αριθμούς

 • Οι ψηφοφόροι που καλούνται στις κάλπες: 60,4 εκατομμύρια. 31,2 εκατομμύρια: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες
 • 2,8 εκατομμύρια: Οι νέοι ψηφοφόροι.

 • 9ος : Ο επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.

 • 1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.
 • 5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ.
 • 6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.
 • 46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.
 • 17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.
 • 47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές...
 • 506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.
 • 598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).
 • 650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.
 • 10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.
 • 299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.
 • 61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
 • 100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.
 • 26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.
 • 171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
 • 50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.

Τέλος εποχής για τη Μέρκελ - Σε πόσους θα λείψει;

Οι γερμανικές εκλογές σηματοδοτούν και το "τέλος εποχής" στην καγκελαρία με την αποχώρηση της Αγκέλα Μέρκελ. Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δεν πιστεύουν ότι θα τους λείψει η κ. Μέρκελ, που διετέλεσε καγκελάριος της χώρας επί σχεδόν 16 χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε στο ινστιτούτο ερευνών Civey ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα τους λείψει η απερχόμενη καγκελάριος. Αντίθετα το 38% δήλωσε ότι θα τους λείψει, ενώ 10% ήταν αναποφάσιστοι.

Μεταξύ όσων δήλωσαν ότι θα τους λείψει η Μέρκελ οι περισσότεροι ήταν ψηφοφόροι του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU), σε ποσοστό 63%.

Εξάλλου μόνο το 2% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συμμεριζόταν την ίδια άποψη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 
 

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5