Visual Browsing

Εκλογές στη Ρωσία: Τι απαντά ο Πούτιν σε καταγγελίες για νοθεία

Εκλογές στη Ρωσία: Μέλη της εφορευτικής επιτροπής σε εκλογικό κέντρο στη Μόσχα
Εκλογές στη Ρωσία: Μέλη της εφορευτικής επιτροπής σε εκλογικό κέντρο στη Μόσχα © EPA/MAXIM SHIPENKOV
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει την απουσία διεθνών παρατηρητών
  • A-
  • A+
0
Μέσα σε κλίμα «εκφοβισμού» οι εκλογές στη Ρωσία χωρίς «αξιόπιστους» διεθνείς παρατηρητές καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Κρεμλίνο να έχει αντίθετη γνώμη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε θετικά τις διεξαχθείσες βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, θεωρώντας ότι υπήρξαν διαφανείς, ανταγωνιστικές και ακέραιες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Για τον Ρώσο πρόεδρο, αναμφίβολα, το κύριο ήταν και παραμένει η ανταγωνιστικότητα, η διαφάνεια και η ακεραιότητα των εκλογών που διεξήχθησαν» είπε.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά, αξιολογούμε ιδιαίτερα θετικά τη διεξαχθείσα εκλογική διαδικασία».

Το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, με μειωμένα ποσοστά όμως και με την αποχή να αγγίζει το 50%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των άλλων κομμάτων ο Πεσκόφ τόνισε: «Πράγματι, το Κομμουνιστικό Κόμμα βελτίωσε το ποσοστό του. Υπάρχουν νέα κόμματα, τα οποία επίσης πήγαν αρκετά καλά».

Σχετικα
Εκλογές στη Ρωσία - Σημαντικές απώλειες για το κόμμα του Πούτιν
Εκλογές στη Ρωσία - Σημαντικές απώλειες για το κόμμα του Πούτιν

«Βλέπουμε παρ' όλα αυτά ότι η κύρια προτίμηση των ψηφοφόρων είναι η "Ενιαία Ρωσία", το κυβερνών κόμμα» κατέληξε.

Καταγγελίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εκλογές στη Ρωσία

Την απουσία διεθνών παρατηρητών στις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, αλλά και το «κλίμα εκφοβισμού», κατήγγειλε σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς για τις εκλογές στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, είπε ότι ενόψει των εκλογών αυτών, η ΕΕ παρατήρησε:

  • Μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού, ενάντια σε όλες τις ανεξάρτητες επικριτικές φωνές και
  • οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς «αξιόπιστους» διεθνείς παρατηρητές.
Σχετικα
O Πούτιν με βήχα: Μην ανησυχείτε, δεν έχω κορωνοιό (βίντεο)
O Πούτιν με βήχα: Μην ανησυχείτε, δεν έχω κορωνοιό (βίντεο)

Ο Πίτερ Στάνο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για το ότι η Ρωσία απέτρεψε την ανάπτυξη ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από αναφορές τοπικών ανεξάρτητων παρατηρητών κατά τη διάρκεια των εκλογών, υπάρχουν ενδείξεις καταπίεσης σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανεξάρτητα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιλογής που είχε ο ρωσικός λαός και περιόρισε επίσης την ικανότητά του να λάβει πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον υποψήφιο και να κάνει μια τεκμηριωμένη επιλογή κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών» εκτίμησε.

Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις εκλογές στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους της συμφωνίας του Μινσκ και καλούμε τη Ρωσία να απέχει από ενέργειες που αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή» ξεκαθάρισε.

Οι καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές στη Ρωσία - Τι ζητά η Γερμανία

Οι υποψίες για «μαζικές παρατυπίες» κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία πρέπει να «ληφθούν σοβαρά υπόψη» και να «αποσαφηνιστούν», δήλωσε από τη μεριά του εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Γερμανία.

«Υπάρχουν κατηγορίες από εκλογικούς παρατηρητές, μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης που μιλούν για μαζικές παρατυπίες και αυτές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκφράζοντας λύπη για το ότι δεν υπήρχαν διεθνείς «εκλογικοί παρατηρητές» των εκλογών αυτών, που κέρδισε το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία».

«Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα οριστικά αποτελέσματα» είπε ο Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της Γερμανίας για την «απώλεια της πολιτικής ποικιλομορφίας» στη Δούμα, την Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, λόγω της «αυξανόμενης πίεσης στην αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών» στη Ρωσία.

«Οι κατηγορίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και πρέπει επίσης να αποσαφηνιστούν» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τις εκλογές στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5