Κοσμος

H Apple έχασε τη δικαστική διαμάχη με την Epic Games

Δυνητικές απώλειες 20 δισ. δολαρίων το χρόνο για τον τεχνολογικό κολοσσό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Apple
Apple © Unsplash

Η εταιρεία Apple δεν μπορεί να επιβάλει στους παρόχους εφαρμογών να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της, στη δικαστική διαμάχη που είχε με την Epic Games.

Δικαστήριο αποφάσισε ότι η πρακτική της Αpple να επιβάλλει χρεώσεις στις εταιρείες που πουλούν εφαρμογές μέσω του App Store παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού. Την υπόθεση είχε φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης η Epic Games, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite.

Η διαμάχη των δύο πλευρών ξέσπασε τον Αύγουστο το 2020 μετά τη διαγραφή του Fortnite από το App Store, κίνηση στην οποία προχώρησε η Apple καθώς η Epic Games προσέφερε αγορές εντός του παιχνιδιού παρακάμπτοντας το κατάστημα εφαρμογών της Apple. Για κάθε αγορά είτε εφαρμογής είτε επιπλέον υπηρεσιών η εταιρεία παρακρατεί το 30% του αντίτιμου που καταβάλει ο χρήστης.

Αυτό που έκανε η Epic Games ήταν στην ουσία να προσφέρει αγορές στους χρήστες σε περιβάλλον iOS, μέσα από το Fortnite και όχι από το App Store. Η Apple θέτει ως προϋπόθεση τη χρέωση του 30% σε οποιαδήποτε αγορά αφορά μια εφαρμογή, προκειμένου αυτή να τρέχει σε περιβάλλον iOS. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει εκφράσει τη βεβαιότητα πως η υπόθεση θα αποδείξει πως η Epic παραβίασε σκόπιμα τη συμφωνία της αποκλειστικά για να αυξήσει τα έσοδά της, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από το App Store.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να αφαιρέσει μεγάλο μέρος των κερδών του App Store, τα οποία βάσει των εκτιμήσεων υπερβαίνουν τα 20 δισ. δολάρια τον χρόνο.

H Apple έχει κατηγορηθεί ότι χρεώνει υπερβολικά ποσά για την προμήθεια που παίρνει από το App Store και τις συναλλαγές που γίνονται μέσω των εφαρμογών που βρίσκονται εκεί.

Προβλήματα ανά τον κόσμο για τις χρεώσεις του App Store της Apple

Η Apple έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από Αρχές χωρών, όπως η Ινδία για τις πολιτικές που εφαρμόζει, ενώ η Νότια Κορέα πέρασε ένα νόμο που επιτρέπει στους δημιουργούς των εφαρμογών να παρακάμπτουν το σύστημα προμηθειών της. Η ίδια η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία στην Ιαπωνία και την Επιτροπή Εμπορίου εκεί, αναφορικά με τη δυνατότητα στους δημιουργούς των εφαρμογών να παραπέμπουν τους χρήστες τους σε desktop εφαρμογές για την ολοκλήρωση μίας εφαρμογής, παρακάμπτοντας έτσι την προμήθεια της Apple.

Τη δυνατότητα αυτή εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένες streaming εφαρμογές, όπως είναι το Spotify και το Netflix. To Spotify, μάλιστα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της Apple για την πολιτική που ασκεί στο θέμα των προμηθειών.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ