Κοσμος

Έρευνα: Μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω χαρτονομισμάτων - κερμάτων;

Τί συμβαίνει με την μετάλλαξη Δέλτα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πληρωμή σε ταμείο © Pixabay
Το ερώτημα πόσο καιρό ο ιός μπορεί να μείνει πάνω στα χρήματα και πόσο είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσω αυτών εξετάζει νέα μελέτη © Pixabay

Νέα μελέτη εξετάζει πόσο καιρό ο ιός μένει πάνω στα χρήματα και κατά πόσο μπορεί να μεταδοθεί μέσω αυτών.

Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Ιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ, δοκίμασαν πόσο καιρό μένουν οι κορωνοϊοί πάνω στα χρήματα και τα ευρήματα της μελέτης ήταν καθησυχαστικά. 

«Είδαμε ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε μετάδοση μολυσματικού ιού», δήλωσε ο Δρ Ντάνιελ Τοντ, ένας από τους κύριους ερευνητές σε δελτίο τύπου. «Υπό ρεαλιστικές συνθήκες, η μόλυνση με SARS-CoV-2 (COVID-19) από μετρητά είναι σχεδόν απίθανη».

Το πείραμα και τα συμπεράσματα της μελέτης

Τα πειράματα διεξήχθησαν σε διάφορα κέρματα και χαρτονομίσματα του ευρώ σε διαλύματα με διαφορετικές συγκεντρώσεις κορωνοϊού και στη συνέχεια οι ερευνητές παρατήρησαν για πόσες ημέρες ο ιός SARS-CoV-2 ήταν ανιχνεύσιμος πάνω στα χρήματα, χρησιμοποιώντας για λόγους σύγκρισης ως επιφάνεια ελέγχου μία επιφάνεια από ανοξείδωτο χάλυβα.

Μετά από επτά ημέρες, ο μολυσματικός ιός παρέμεινε στον χάλυβα, αλλά σε ένα χαρτονόμισμα αξίας 10 ευρώ χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να εξαφανιστεί εντελώς. Όσον αφορά τα κέρματα 1, 10 και 5 λεπτών, χρειάστηκαν έξι ημέρες, δύο ημέρες και μία ώρα, αντίστοιχα, για να εξαφανιστούν.

«Η ταχεία πτώση στο κέρμα των πέντε λεπτών οφείλεται στο ότι είναι κατασκευασμένο από χαλκό, στον οποίο είναι γνωστό ότι οι ιοί είναι λιγότερο σταθεροί», δήλωσε ο Τοντ.

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη Δέλτα

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, σε συνδυασμό και με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, δείχνουν ότι η μόλυνση από τον κορωνοϊό εμφανίζεται κυρίως μέσω αερολυμάτων ή σταγονιδίων και όχι από επιχρίσματα μέσω επιφανειών. Τα δείγματα COVID-19 που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν την παραλλαγή Άλφα («βρετανική»), όμως οι ερευνητές εκτιμούν ότι και οι υπόλοιπες μεταλλάξεις συμπεριφέρονται παρόμοια πάνω στα χρήματα.

«Υποθέτουμε ότι άλλες παραλλαγές, όπως η επικρατούσα επί του παρόντος παραλλαγή Δέλτα, επίσης συμπεριφέρονται όπως και η Άλφα», δήλωσε ο Δρ Eike Steinmann, ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής της μελέτης. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ