Κοσμος

Bob Moses: Η ήρεμη δύναμη για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών

Πέθανε ο σημαντικός ακτιβιστής, που στη δεκαετία του 1960 βοήθησε χιλιάδες Αφροαμερικάνους να αποκτήσουν εκλογικά δικαιώματα και να πιστέψουν στην αλλαγή προς μια ισότιμη κοινωνία.

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bob Moses: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ένας από τους ηγέτες του κινήματος για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών τη δεκαετία του 1960
Bob Moses

Bob Moses: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ένας από τους ηγέτες του κινήματος για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών τη δεκαετία του 1960.

Ο Bob Moses, μια ηγετική μορφή του κινήματος της δεκαετίας του 1960 για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του στο Χόλιγουντ, στη Φλόριντα, σε ηλικία 86 ετών.

Με μια εξωπραγματική ηρεμία αντιμετωπίζε το πρόσωπο της βίας ο Bob Moses, πρωτοπόρος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών στο Μισισίπι στη δεκαετια του 1960. Αργότερα, δημιούργησε μια οργάνωση αφιερωμένη στη διδασκαλία μαθηματικών ως μέσο για μια πιο ισότιμη κοινωνία.

Ο Moses διέφερε από τις κλασικές ηγετικές φιγούρες των Αφροαμερικάνων που μάχονταν για τα δικαιώματά τους την δεκαετία του 1960. Από τον τρόπο που ντυνόταν μέχρι το ότι ένιωθε περισσότερο άνετα με τους χωρικούς παρά τους γερουσιαστές, ο Moses χαρακτήριζε τον εαυτό του ως οργανωτή και όχι ως ηγέτη. Είχε εμπνευστεί από την προηγούμενη γενιά που μάχονταν για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως την Ella Baker, που «η αθόρυβη δουλειά και η αφοσίωση τους είχε ριζωθεί για τα καλά στις τοπικές κοινωνίες». Ο Martin Luther King εκτιμούσε την συνεισφορά του Moses, λέγοντας πως ήταν πηγή έμπνευσης.

washington-march
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον, 1963. © Unsplash

To 1960, o Moses που ήταν δάσκαλος σε λύκειο της Νέας Υόρκης, άφησε την δουλειά του για να πάει στο Μισισίπι και να οργανώσει τους φτωχούς, αγράμματους και χωρικούς αφροαμερικάνους. Σύντομα, έγινε ηγέτης ανάμεσα στους υπόλοιπους υπέρμαχους των πολιτικών δικαιωμάτων και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να αποκτήσουν εκλογικά δικαιώματα και εκπαίδευσε μια ολόκληρη γενιά σε «αυτοσχέδια σχολεία ελευθερίας».

«Στο Μισισιπί, ο Bob Moses ήταν ισάξιος με τον Martin Luther King» 

Ο Moses για το έργο του είχε δεχτεί πολλές φορές βίαιες επιθέσεις, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί. «Στο Μισισιπί, ο Bob Moses ήταν ισάξιος με τον Martin Luther King» είχε πει ο Taylor Branch, ένας αμερικανός συγγραφέας. Μπορεί να ήταν λιγότερο γνωστός από τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών της δεκαετίας του 1960, η συνεισφορά και η παρακαταθήκη του όμως είναι μεγάλη.

«Ο Bob Moses ήταν ένας από τους ήρωές μου. Η αυτοπεποίθησή του βοήθησε στην διαμόρφωση του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και ενέπνευσε γενιές νέων ανθρώπων προς την αλλαγή» έγραψε ο Μπάρακ Ομπάμα στο Twitter για τον θάνατο του Moses.

Όταν ο κόσμος τον ρωτούσε τι κάνει, εκείνος τους ρωτούσε τι πίστευαν ότι κάνει. Στις συνεδριάσεις, συνήθως καθόταν πίσω πίσω και μιλούσε τελευταίος. Κοιμόταν στο πάτωμα, φορούσε φόρμες, ρίσκαρε, πολεμήθηκε και έσκαψε βαθιά, ειχε πει ο Τομ Χάιντεν για τον Moses. 

Ο Robert Parris Moses γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1935, στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το Hamilton College και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Φιλοσοφία στο Harvard.

Πίστευε πως ο μαθηματικός γραμματισμός ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας στην εκπαίδευση ενός παιδιού. Για τον λόγο αυτό, ξεκινάει το «Algebra Project» το 1982, σε μια από τις τελευταίες του προσπάθειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτή την φορά σε ότι είχε να κάνει με τις ανισότητες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ