Visual Browsing

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Πόσους θανάτους έχει η Ελλάδα

Περιπολικό της ΕΛΑΣ και όχημα του Λιμενικού σε παραλία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η Ελλάδα είναι ετησίως 5η στην Ευρώπη σε πνιγμούς λουομένων στη θάλασσα
Περιπολικό της ΕΛΑΣ και όχημα του Λιμενικού σε παραλία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η Ελλάδα είναι ετησίως 5η στην Ευρώπη σε πνιγμούς λουομένων στη θάλασσα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Απλές συμβουλές για να προστατευτούν οι λουόμενοι - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
 • A-
 • A+
0
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση του ΟΗΕ.

Στις 25 Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού. Μια ευκαιρία για να δοθεί έμφαση σε μια μια κρυφή και διαχρονικά υποτιμημένη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών (Eurostat 2016) και 39η σε σύνολο 119 χωρών (World Health Organization 2014). Κάθε χρόνο λουόμενοι χάνουν τη ζωή τους στην παραλία.

Ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Το θύμα πνιγμού σπανίως φωνάζει «βοήθεια». Ο εντοπισμός του από τον δυνητικό διασώστη βασίζεται σε οπτικά και όχι ηχητικά ερεθίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις*:

 • Περίπου 1.2 εκατομμύρια θανατηφόροι πνιγμοί πραγματοποιούνται ετησίως στον πλανήτη, δηλαδή ένας κάθε 30" (International Life Saving Federation).
 • Σε κάθε θανατηφόρο πνιγμό αντιστοιχούν 4-10 μη θανατηφόροι που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς νομικές, κοινωνικές, οικογενειακές, οικονομικές, επαγγελματικές επιπτώσεις στο άτομο, την οικογένεια, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, τον ναυαγοσώστη και το κράτος (Avramidis, 2009).
 • Όταν ο γονέας είναι στο νερό και απέχει από το παιδί όσο το άνοιγμα των χεριών του, έχει απομακρυνθεί (Royal Life Saving Society Canada 2021).
 • Η βύθιση διαρκεί περίπου 1' για τους ενήλικες και 20" για τα παιδιά (Pia 1970), δηλαδή όσο μια τηλεφωνική κλήση ή η αποστολή SMS.
 • «Εσωτερικοί θόρυβοι» όπως σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν διάσπαση της προσοχής του ναυαγοσώστη (Griffiths and Griffiths, 2013).

Πνιγμός στη θάλασσα - Σε ποιες παραλίες καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι

Tο 74% των πνιγμών πραγματοποιούνται σε τοποθεσίες που δεν υπάρχει δυνατότητα βοήθειας. Συγκεκριμένα, συμβαίνει στις μη οργανωμένες (65%) και στις παραλίες που είχε σχολάσει (9%) ο ναυαγοσώστης («Παρατηρητήριο Πνιγμών», SafeWaterSports και Υπουργείο Ναυτιλίας, 2017-2019). 

Σχετικα
12χρονη έσωσε ηλικιωμένο από πνιγμό σε παραλία της Χαλκιδικής
12χρονη έσωσε ηλικιωμένο από πνιγμό σε παραλία της Χαλκιδικής

Το 55% των πνιγμών πραγματοποιείται στα πρώτα 3 μ., όταν δηλαδή το βάθος ξεπερνάει το ύψος ενός ανθρώπου (Stallman, 2008), το 90% στα πρώτα 10 μ. (Orlowski & Szpilman, 2001) και σπάνια από τα 50 μ. και μακρύτερα από την ακτή (Surf Life Saving Association Australia, 1985).

Πώς η πανδημία κορωνοϊού αυξάνει την πιθανότητα πνιγμού στη θάλασσα

Η ανάγκη των πολιτών να κολυμπήσουν σε μη πολυσύχναστες παραλίες για την αποφυγή συγχρωτισμού ώστε να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, ελλοχεύει τον κίνδυνο λουτρού σε ναυαγοσωστικά μη φυλασσόμενες ακτές ή πέραν του ωραρίου εργασίας του ναυαγοσώστη.

Σχετικα
Σχολή ανήσυχων γονέων: Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης εξηγεί την ιδέα
Σχολή ανήσυχων γονέων: Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης εξηγεί την ιδέα

Είναι λοιπόν αναγκαίο, κάθε πολίτης να εφαρμόσει τους παρακάτω ελάχιστους κανόνες ασφαλείας:

 • Να επιτηρείς πάντα τα παιδιά κοντά στο νερό
 • Κολύμπα παράλληλα με την ακτή
 • Κολύμπα 3 ώρες μετά το φαγητό
 • Απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ
 • Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου
 • Ακολούθησε τις συμβουλές του ναυαγοσώστη
 • Μάθε να κολυμπάς και αθλητική ναυαγοσωστική
 • Κολύμπα κοντά στις συσκευές «Catch a Breath»

-------------------------

* Την ενημέρωση προσφέρουν οι οργανισμοί: Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, Princess Charlene of Monaco Foundation, Water Salvation, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5