Κοσμος

Γιατί «έπεσαν» τα μεγαλύτερα sites στον κόσμο

Amazon, New York Times, Reddit, PayPal ανάμεσα στα sites που τέθηκαν εκτός λειτουργίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κτήριο του BBC στην Αγγλία©Unsplash-Callum Blacoe
Ιστοσελίδες κολοσσοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας για λίγη ώρα το μεσημέρι της Τρίτης©Unsplash-Callum Blacoe

Ιστοσελίδες κολοσσοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας για λίγη ώρα το μεσημέρι της Τρίτης για τεχνικούς λόγους.

Μεγάλα διεθνή ενημερωτικά και κυβερνητικά sites αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σταμάτησαν να λειτουργούν το μεσημέρι της Τρίτης, με αποτέλεσμα να σημειωθεί γενική αναστάτωση αλλά και υπόνοιες για κυβερνοεπίθεση. 

Οι χρήστες των ιστοσελίδων που επλήγησαν από τη διακοπή, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, New York Times, Reddit, Spotify, Twitch, Stack Overflow, GitHub, Hulu, HBO Max, Quora, PayPal, και Vimeo, άρχισαν να λαμβάνουν την ένδειξη «Error 503 Service Unavailable». Λίγο αργότερα, όμως, ήταν ξανά προσβάσιμες. 

Γιατί «έπεσαν» τα μεγάλα site 

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της σημερινής διακοπής και ενός περυσινού προβλήματος με το Cloudflare αναφέρει το Bloomberg. Τα προβλήματα του Cloudflare προέκυψαν επειδή - με απλά λόγια  - οι μηχανικοί της εταιρείας προσπάθησαν να επαναπροσανατολίσουν την κίνηση στο Διαδίκτυο και αυτό «εξερράγη». Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σήμερα το πρωί με υπεύθυνη για το «κραχ» στο δίκτυο την Fastly, μία εταιρεία cloud computing που συνεργάζεται με τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε πως το πρόβλημα εντοπίστηκε και το αντιμετώπισε.

Ο Ben Wood, αναλυτής της CCS Insight, τεχνικός σύμβουλος, δήλωσε στους Financial Times πως «είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα μικρό κομμάτι του τεράστιου παζλ που τροφοδοτεί το Διαδίκτυο είναι σε θέση να προκαλέσει μια τόσο μαζική διακοπή. Από τη μία πλευρά, είναι μια απίστευτα ισχυρή πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά, αυτά τα περιστασιακά χτυπήματα υπογραμμίζουν την ευθραυστότητά του».

 

 

Δεν υπάρχουν στοιχεία για κυβερνοεπίθεση

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα προβλήματα της Fastly ήταν αποτέλεσμα κακόβουλης επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Αντίθετα, όλοι οι διαχειριστές ιστότοπων γνωρίζουν ότι μπορεί να συμβούν διακοπές λειτουργίας του δικτύου, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πλατφόρμας φιλοξενίας τους. Ως εκ τούτου, μια διακοπή λειτουργίας που κράτησε για λιγότερο από 60 λεπτά, δεν είναι αρκετή για να εγείρει ανησυχίες για κυβερνοεπίθεση. 

Ανάλογα με τη συμφωνία που έχει κάνει η Fastly με τους πελάτες της που επηρεάστηκαν, μπορεί να τους επιστρέψει χρήματα ή να προχωρήσει σε πιστώσεις ισοδύναμες με τον αριθμό των λεπτών που «έπεσε» ο ιστότοπός τους. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ