Κοσμος

Εμβόλια Covid-19: έκκληση ΠΟΥ - ΔΝΤ για δίκαιη κατανομή τους

Oι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών ευνόησαν την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο-Covid-19©Pixabay
Εμβόλιο-Covid-19©Pixabay

O ΠΟΥ, το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα κάνουν έκκληση για πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων.

Οι τέσσερις μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, σε κοινό τους άρθρο, εκτίμησαν πως, για να εξαλειφθεί η πανδημία, θα πρέπει οι παγκόσμιοι ηγέτες να «δεσμευτούν εκ νέου» να εργαστούν για μια πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων κατά της covid-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών ευνόησαν την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, προκαλώντας νέες αναζωπυρώσεις της επιδημίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει ανθεκτικότητα στην πανδημία covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, αν δεν εξαλειφθεί η υγειονομική κρίση. Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι κλειδί και για τα δύο», τονίζουν. «Η εξάλειψη της πανδημίας είναι εφικτή και αυτό απαιτεί σήμερα παγκόσμια δράση».

Το άρθρο - έκκληση για πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, υπογράφουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς και η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο- Ιουεάλα.

Μάλιστα, κάλεσαν την G7 ώστε στην επόμενη σύνοδο κορυφής της που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Βρετανία, να συμφωνήσει σε «μια πιο συντονισμένη στρατηγική, που θα υποστηρίζεται από νέα χρηματοδότηση για τον εμβολιασμό του πλανήτη» και να δεχθεί να καταβάλει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο έχει ήδη προτείνει το ΔΝΤ.

Ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει ήδη από τον Μάρτιο «φρικτή» την εμβολιαστική ανισότητα και τον Μάιο είχε ζητήσει από τις χώρες που διαθέτουν αποθέματα εμβολίων κατά της covid-19 να προσφέρουν τις επιπλέον δόσεις τους σε φτωχές χώρες, αντί να εμβολιάσουν τους εφήβους και τα παιδιά.

Ο μηχανισμός Covax που στηρίζεται από τον ΟΗΕ δημιουργήθηκε για τη διανομή εμβολίων κατά της covid-19 στις πιο φτωχές χώρες. Όμως οι πλούσιες χώρες, υπογράφοντας απευθείας συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες, εξασφάλισαν το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων μόλις αυτά κατέστησαν διαθέσιμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ