Κοσμος

Παρίσι: Η καμπάνια κατά της ομοφοβίας προκαλεί αντιδράσεις

Οι αφίσες στο μετρό δέχονται κριτική ως ένδειξη ετεροφυλόφιλης υπεροχής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
LGBTQi+-kampania-gallia-parisi-antidraseis.jpg

Αντιδράσεις για την καμπάνια με αφίσες και βίντεο κατά της ομοφοβίας από τις LGBTQi+ (ΛΟΑΤΚΙ+) οργανώσεις στη Γαλλία.

Από τις 17 Μαΐου, ημέρα κατά της ομοφοβίας, στο παρισινό μετρό έχουν αναρτηθεί αφίσες που δείχνουν ανθρώπους να αγκαλιάζονται με συνθήματα όπως «Η κόρη μου είναι λεσβία», «Η εγγονή μου είναι τρανς», «Ο πατέρας μου είναι γκέι», «Η συγκάτοικός μου είναι λεσβία», «Ο φίλος μου είναι γκέι». Αν και η εκστρατεία του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας έχει σκοπό την προώθηση της ανεκτικότητας και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, οι ακτιβιστικές οργανώσεις προέβαλαν αντιρρήσεις, ενώ στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα υπήρξε έντονη αντίδραση εκ μέρους των bisexual και των non binary οι οποίοι δεν αναφέρονται σαφώς στην εκστρατεία.

omofovia-kampania-parisi-metro.jpg

Κατά τη γνώμη των οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ+, οι αφίσες εκφράζουν τη γενναιόδωρη αποδοχή των στρέιτ έναντι των γκέι, σαν να τους συγχωρούν ή σαν να τους συμπονούν για κάποιο είδος αρρώστιας. Παρόμοια κριτική δέχεται και το σποτ που προβάλλεται στην τηλεόραση, το οποίο δείχνει γκέι άτομα να εκφράζουν δημοσίως τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Film Nous les amoureux - version longue (120 sec)

Εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρισαν το σποτ «θρίαμβο των λευκών ιπποτών της ανεκτικότητας» εφόσον δείχνει πώς οι cis αποδέχονται γεμάτοι αγάπη και κατανόηση τους μη cis παρότι είναι «τόσο διαφορετικοί». Πολλοί από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πιστεύουν ότι η εκστρατεία υπογραμμίζει ότι «φυσιολογικοί» είναι οι στρέιτ κι ότι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ πρέπει να τους ευγνωμονούν για την ανεκτικότητά τους. Το υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός Ολιβιέ Βεράν κατηγορήθηκαν ότι δεν συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά στη διαιώνιση των προτύπων, ενώ πολλοί είπαν ότι στη σημερινή Γαλλία δεν τίθεται ζήτημα «διακρίσεων» εναντίον των γκέι, άρα η όλη εκστρατεία είναι εντελώς αναχρονιστική. Η απάντηση που δόθηκε στην τελευταία αυτή επισήμανση ήταν ότι η εκστρατεία αφορά κυρίως τους ανθρώπους από ξένες χώρες  που εγκαθίστανται στη Γαλλία φέρνοντας μαζί τους παλιές προκαταλήψεις. Τέλος, δεν έλειψαν τα σχόλια εναντίον των αφισών διότι σε μια περίοδο όπου όλοι υποχρεούνται να φοράνε μάσκες και να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις, δείχνουν άτομα σε σφιχτούς εναγκαλισμούς.

kampania-kata- tiw-omofovias.jpg

Οι αφίσες θα παραμένουν στο μετρό για ένα μήνα από τις 17 Μαΐου, ημέρα που με πρωτοβουλία του Μαρτινικέζου Louis-Georges Tin αφιερώνεται από το 2005 στην καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ