Κοσμος

ΗΠΑ: Ψυχίατροι και όχι αστυνομικοί σε κλήσεις ψυχιατρικής ανάγκης

Πιλοτικό πρόγραμμα για κλήσεις ψυχικής υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
psyhiatroi-anti-astinomikon-se-ektakta-peristatika.jpg
Εργαζόμενοι του πιλοτικού πρόγραμματος στο Ντένβερ © DENVER POLICE DEPARTMENT

Τρεις αμερικανικές πόλεις στέλνουν ψυχιάτρους, όχι αστυνομικούς, σε κλήσεις ψυχιατρικής έκτακτης ανάγκης.

Μετά από μια σειρά ατυχείς αστυνομικές επεμβάσεις σε κλήσεις πολιτών για βοήθεια σε καταστάσεις που οφείλονται σε ψυχικές διαταραχές, πολλές αμερικανικές πόλεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντιμετωπίζουν τις ψυχιατρικές κρίσεις με επαγγελματίες της ψυχικής υγείας -όχι με ένοπλους αστυνομικούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών που καλούν στην αστυνομία όταν κάποιος προσπαθεί να αυτοκτονήσει, να σκοτώσει ή να καταστρέψει περιουσία, οι αστυνομικοί συμπεριφέρονται στα άτομα που είναι εκτός εαυτού σαν να πρόκειται για εγκληματίες. Η στάση αυτή επιδεινώνει τόσο για το επειδόδιο όσο και την ψυχική κατάσταση ευάλωτων ατόμων. Στις μισές από τις μοιραίες συναντήσεις με όργανα της τάξης εμπλέκεται κάποιος που πάσχει ψυχικά: σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Preventative Medicine», 1 στους 4 ανθρώπους τους οποίους πυροβολεί και σκοτώνει η αστυνομία υποφέρει από κάποιο ψυχικό πρόβλημα που οι αστυνομικοί δεν λαμβάνουν υπόψη.

Η ένοπλη αστυνομία είναι εξ ορισμού αναρμόδια για να απαντά σε κλήσεις ψυχιατρικών κρίσεων ή κρίσεων που σχετίζονται με εθισμό σε ναρκωτικά και αλκοόλ. Ήδη, τρεις αμερικανικές πόλεις εφαρμόζουν την απόκριση με ψυχιατρικό προσωπικό και άτομα από τη συνοικία (δασκάλους, ιερωμένους, εκλεγμένους τοπικούς πολιτικούς) σε κλήσεις στον αριθμό άμεσης αστυνομικής επέμβασης 911: πρόκειται για το Γιουτζίν (Όρεγκον) που έχει πρόγραμμα επέμβασης απλών πολιτών από το 1989, την Ολύμπια (Ουάσιγκτον) και το Ντένβερ (Κολοράντο), ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί παρόμοιο πρόγραμμα στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, στο Όστιν του Τέξας, στο Σαν Φρανσίσκο, στην Αλμπουκέρκη (Νιου Μέξικο), στο Πόρτλαντ (Όρεγκον), στο Ρότσεστερ (Νέα Υόρκη) και στο Σικάγο. Η ιδέα βρίσκεται υπό συζήτηση και σε άλλες πόλεις όπως η Βαλτιμόρη και το Λος Άντζελες οι οποίες έχουν βεβαρημένο ιστορικό αστυνομικής βίας.

Η εμπειρία πάντως είναι θετική: τους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής του στο Ντένβερ, 748 από τις 2.500 κλήσεις στο 911 διοχετεύτηκαν στην ομάδα των ειδικών και δεν σημειώθηκε κανένα δυσάρεστο επεισόδιο -κανείς δεν σκοτώθηκε και κανείς δεν συνελήφθη. Στην πολιτεία του Κονέτικατ, όπου δημιουργήθηκε ξεχωριστή γραμμή, το 211, για προβλήματα που δεν απαιτούν ένοπλη αστυνομική παρουσία, όχι μόνο δεν σημειώθηκε επεισόδιο αστυνομικής βίας, αλλά η αστυνομία αποσυμφορήθηκε από κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία και για απόπειρες αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Center for American Progress, που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα, το  39% των κλήσεων στο 911 δεν αφορούν κίνδυνο για τη ζωή ατόμων -άρα, μπορούν να απαντηθούν από υγειονομικό προσωπικό και κοινωνικούς λειτουργούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ