Κοσμος

Michel Onfray: «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν σεβόμαστε τον Νόμο»

Ο Γάλλος φιλόσοφος επικρίνει δύο αποφάσεις των δικαστηρίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Onfray
Ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Onfray © Leonardo Cendamo / Getty Images

Σεβασμός στους νόμους: τι λέει ο φιλόσοφος Michel Onfray, ο κατ’εξοχήν εκφραστής της ιδέας της παρακμής του δυτικού και ιδιαίτερα του γαλλικού πολιτισμού.

Μετά το βιβλίο του «Παρακμή» που κυκλοφόρησε το 2017, ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Onfray έχει γίνει ο κατ’εξοχήν εκφραστής της ιδέας της παρακμής του δυτικού και ιδιαίτερα του γαλλικού πολιτισμού. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο LCI προχθές σχολίασε δυο πρόσφατες αποφάσεις της γαλλικής δικαιοσύνης που, κατά τη γνώμη του, καταδεικνύουν «την ασυναρτησία και το παραλήρημα για τα οποία είμαστε πλέον ικανοί». Η πρώτη απόφαση αφορά τη δολοφονία της 65χρονης Εβραίας συνταξιούχου γιατρού Sarah Halimi, για την οποία ο ένοχος Kobili Traoré κρίθηκε ποινικά μη υπεύθυνος: σύμφωνα με τη γραμμή της υπεράσπισης «βρισκόταν υπό την επήρρεια κάνναβης», άρα δεν είχε επίγνωση των πράξεών του. Όπως είπε ο Onfray, «δεν επρόκειτο για ντελίριο οφειλόμενο σε ναρκωτικές ουσίες, αλλά για αντισημιτικό ντελίριο: δεν πιστεύω ότι η κάνναβη σε κάνει δολοφόνο και αντισημίτη που σκοτώνεις κραυγάζοντας Αλλάχ Ακμπάρ ― δολοφόνος και αντισημίτης είσαι από πριν. Εξάλλου, αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, στην περίπτωση που ένας μεθυσμένος οδηγός σκοτώσει πεζό μπορεί να επικαλεστεί ότι ενήργησε κάτω από την επήρεια του αλκοόλ, άρα ότι ήταν ’’ποινικά μη υπεύθυνος’’.» Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Kobili Traoré, δύο στους τρεις γιατρούς που τον εξέτασαν τον θεώρησαν ποινικά υπεύθυνο αλλά η δικαιοσύνη στηρίχτηκε στη γνωμάτευση του τρίτου γιατρού μέσω του οποίου ο 27χρονος από το Μάλι απέφυγε τη δίκη. Στις 4 Απριλίου 2017 ο Traoré πέταξε τη Halimi από τον τρίτο όροφο του σπιτιού της στη συνοικία Μπελβίλ του Παρισιού, απαγγέλοντας εδάφια από το Κοράνι.

Οι αντιδράσεις στην απόφαση απαλλαγής του Traoré ήταν μάλλον χλιαρές. «Έχουμε συνηθίσει,» είπε ο Onfray. «Στις 17 Απριλίου βγήκε η απόφαση για τον εμπρησμό των αστυνομικών στο Viry-Châtillon το 2016: είχαν συλληφθεί 13 νεαροί, καταδικάστηκαν πέντε· οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Και οι πέντε που φυλακίστηκαν του χρόνου θα είναι ελεύθεροι. Έχουμε ένα και μοναδικό πρόβλημα στη Γαλλία: δεν σεβόμαστε ούτε τον Νόμο, ούτε τα όργανα και τους εκπροσώπους του. Ιδιαίτερα όποιος ζει στα παρισινά προάστεια, όποιος είναι μουσουλμάνος, όποιος έχει καπνίσει κάνναβη εξαιρείται, καθώς φαίνεται, από τον νόμο.»

Στην περιφρόνηση του Νόμου αποδίδει ο Onfray και την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας: «τα νομοθετικά όργανα φτιάχνουν νόμους που οι κυβερνήσεις ξέρουν ότι ένα μέρος των πολιτών δεν θα τους εφαρμόσει και ένα μέρος του συστήματος της δικαιοσύνης θα τους παρακάμψει και τους διαστρέψει. Στη Γαλλία,» κατέληξε ο Onfray, «δεν υπακούμε στους νόμους και δεν βλέπουμε ό,τι δεν θέλουμε να δούμε.»

Την απροθυμία της Γαλλίας να χαρακτηρίσει «αντισημιτικό» το έγκλημα του Traoré καταδίκασαν διάφοροι Γάλλοι διανοούμενοι, ενώ η Washington Post κατηγόρησε τις γαλλικές αρχές για «απροθυμία να ερευνήσει και να τιμωρήσει εθνικιστικά, θρησκευτικά και ιδεολογικά εγκλήματα.»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ