Κοσμος

Hank Azaria, Simpsons, η συγνώμη στους Ινδούς και ο ρατσισμός

Oι Simpsons κατηγορούνται για «ρατσιστικά στερεότυπα»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
simpsons-apu-hank-azaria.jpg
O ηθοποιός Hank Azaria (δεξιά) και ο χαρακτήρας Apu © Amy Sussman / Getty Images / Ideal Image

Τι συνέβη με τον χαρακτήρα Apu στους Simpsons, γιατί ζήτησε συγνώμη ο Hank Azaria από τους Ινδο-αμερικανούς και πώς αντέδρασε ο Cleese των Monty Python.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Hank Azaria ζήτησε συγγνώμη «σε κάθε Ινδό χωριστά» για την απεικόνιση του Apu στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων The Simpsons. Ο «λευκός» Azaria ήταν η φωνή του Ινδο-αμερικανού Apu Nahasapeemapetilon που έχει το παντοπωλείο Kwik-E-Mart στην πόλη Σπρίγκφιλντ. Ο Apu αφαιρέθηκε από τη σειρά πέρυσι εν μέσω κριτικής για τα φυλετικά στερεότυπα η οποία κορυφώθηκε με το ντοκυμαντέρ «The Problem with Apu».

Ο Hank Azaria ανέλαβε την ευθύνη για τη στερεοτυπική απεικόνιση του Apu: μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στο podcast Expert Experience που παρουσιάζουν οι Dax Shepard και Monica Padman, o 56χρονος Azaria δήλωσε ότι παρόλο που πίστευε ότι το σόου είχε καλές προθέσεις, συνέβαλε στον «διαρθρωτικό ρατσισμό» στις ΗΠΑ. Ο Azaria πρόσθεσε ότι χρειάστηκε κάμποσο καιρό για να συνειδητοποιήσει πώς και γιατί η απεικόνιση του Apu Nahasapeemapetilon ήταν προσβλητική για την ινδο-αμερικανική κοινότητα. «Δεν είχα συνειδητοποιήσει τα προνόμια που είχα σε αυτή τη χώρα επειδή είμαι ένας λευκός από το Κουίνς της Νέας Υόρκης,» είπε ο Azaria. «Οι καλές προθέσεις δεν σημαίνουν την ανυπαρξία αρνητικών συνεπειών, για τις οποίες είμαι υπεύθυνος. Ζητώ προσωπικά συγνώμη σε όλους τους Ινδο-αμερικανούς».

Το 2017 το ντοκιμαντέρ «The Problem with Apu» του Hari Kondabolu έθεσε στο μικροσκόπιο αυτόν τον χαρακτήρα για να αποδείξει «πώς ο δυτικός πολιτισμός απεικονίζει τις κοινότητες της Νοτιοανατολικής Ασίας». Παρ’ όλ’ αυτά, ο Apu, μετανάστης από τη Δυτική Βεγγάλη με διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών, είναι συμπαθητικός και πανέξυπνος: πράγματι, σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε το 1996, όταν ο δήμαρχος του Σπρίγκφιλντ προσπάθησε να απελάσει τους μετανάστες χωρίς έγγραφα, ο Apu αγοράζει πλαστό πιστοποιητικό γέννησης από ντόπιους μαφιόζους - κι από τότε οι αντιρατσιστικές οργανώσεις άρχισαν να υποπτεύονται τους Simpsons για «ρατσισμό».

Σε tweets για το podcast, ο Kondabolu καλωσόρισε τη συγνώμη του Azaria λέγοντας ότι ο Αμερικανός ηθοποιός «απέδειξε ότι οι άνθρωποι δεν είναι απλώς προϊόντα της εποχής τους αλλά έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να ωριμάζουν».

Νωρίτερα φέτος ο Matt Groening, δημιουργός των Simpsons, δήλωσε στο BBC ότι η τηλεοπτική σειρά αγωνίζεται εναντίον του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι οι μη λευκοί χαρακτήρες θα έχουν πια, όπως αρμόζει, μη λευκές φωνές: έτσι, ο Μαύρος ηθοποιός Kevin Michael Richardson ανέλαβε τον ρόλο του Αφροαμερικανού γιατρού Julius Hibbert, η φωνή του οποίου ήταν επί 20 χρόνια εκείνη του Harry Shearer. «Η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός είναι ακόμα ένα απίστευτο πρόβλημα και πρέπει να επιδιώκουμε περισσότερη ισότητα και εκπροσώπηση», δήλωσε ο Groening.

Mέχρι πρότινος, στους Simpsons, οι ηθοποιοί έπαιζαν πολλούς χαρακτήρες ο καθένας, και όπως είπε ο Groening ο στόχος ήταν το γέλιο όχι ο χλευασμός των μειονοτήτων. «Τόσο ξέραμε, τόσο κάναμε,» πρόσθεσε ο Hank Azaria, ενώ ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ για τον Apu, χαρακτήρισε τη συγνώμη του Azaria «τιμωρία και λύτρωση» για την τηλεοπτική σειρά.

O Βρετανός κωμικός John Cleese, πρώην μέλος των Monty Python, αντέδρασε στη «συγνώμη» του Azaria λέγοντας ότι «προσπαθεί να κάνει επίδειξη woke culture» και πρόσθεσε, ειρωνικά, ότι ζητάει συγνώμη από τους Βρετανούς τους οποίους σατίριζε αλύπητα επί δεκαετίες. Σε χθεσινό tweet ο John Cleese έγραψε «Συγνώμη σε όσους πειράξαμε» αποκτώντας 48,000 likes μέσα σε ένα λεπτό.

Ο ηθοποιός Jonathan Lloyd Walker απάντησε στον Cleese λέγοντας ότι οι Monty Python πρέπει να απολογηθούν αμέσως και ταπεινά για τη σάτιρα όπου κορόιδευαν τους … Ρωμαίους. «Οι Monty Python  έχουν σατιρίσει τους Γάλλους, τους Κινέζους, τους ηλίθιους Άγγλους λόρδους, τους κατοίκους του Γιόρκσαϊρ, τους Καθολικούς,» έγραψε ο John Cleese. «Ζητάμε συγνώμη από όλους και από έναν-έναν χωριστά. Τα αστεία για εθνικότητες, φύλα, κοινωνικές τάξεις, περιοχές του κόσμου και τα τοιαύτα, όπως και για πρόσφατα γεγονότα είναι εντελώς περιττά και πρέπει να αποφεύγονται».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ