Visual Browsing

AstraZeneca: Συνεχίζει χωρίς αλλαγές τους εμβολιασμούς η Αυστρία

Εμβόλιο AstraZeneca
Εμβόλιο AstraZeneca © EPA
Μετά τη θετική αξιολόγηση του από τον EMA
  • A-
  • A+
0
Η Αυστρία συνεχίζει «χωρίς μεταβολές» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΜΑ

Μετά την θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζει για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Προηγουμένως, ο EMA είχε διερευνήσει μια σχέση μεταξύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης του εγκεφάλου και του συγκεκριμένου εμβολίου και είχε διευκρινίσει ότι διακρίνει μία ενδεχόμενη σύνδεση, ωστόσο ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός και συνεπώς, συνιστάται η χρήση του εμβολίο «χωρίς περιορισμούς».

Σε αυτό προσανατολίζεται η Αυστρία, με την Επιτροπή Εμβολιασμών να επισημαίνει ότι, επειδή έχει επιβεβαιωθεί θετικός συσχετισμός «οφέλους-κινδύνου» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα όλων των φύλων, «προς το παρόν, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστρία πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τα διαθέσιμα εμβόλια».

Σχετικα
Κορωνοϊός - Θεμιστοκλέους: Ποιο το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών
Κορωνοϊός - Θεμιστοκλέους: Ποιο το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Όσον αφορά τις θρομβώσεις, «δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων συμβάντων»,
τα συμβάντα έχουν πλέον χαρακτηριστεί καλά και έχουν καθοριστεί κριτήρια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τονίζεται από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην Αυστρία, το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού και την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προειδοποιήσει να μην υπάρξει αναστολή των εμβολιασμών κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Εάν ακολουθούνταν η γερμανική σύσταση, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για την ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σύμφωνα με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, η οποία επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια και ο χαμηλός κίνδυνος αντισταθμίζεται από την τραγωδία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικα
Ολλανδία-κορωνοϊός: 8.218 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Ολλανδία-κορωνοϊός: 8.218 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σημειώνεται ότι μετά τις πολλές συζητήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις της, η Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προχωρήσει την περασμένη Πέμπτη, 1η Απριλίου, σε σύσταση για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού στην Αυστρία με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, είναι σωστό ότι ο εμβολιασμός με το AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις «πολύ δραματικά, αν και πάρα πολύ σπάνια συμβάντα, και κανείς πρέπει να παρατηρήσει τη συνολική κατάσταση».

Φυσικά είναι «πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η κατάσταση της δραματικότητας της νόσου στην οποία βρισκόμαστε», καθώς επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις έως έξι θάνατοι CoV την εβδομάδα στην ομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών στην Αυστρία, ανέφερε.

Αντιθέτως, σε 100.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης «που πιθανότατα σχετίζονται με τον εμβολιασμό», όπου τα αιμοπετάλια βλάπτονται και στη συνέχεια οδηγούν σε θρόμβο αίματος, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να εντοπιστεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, επισήμανε η Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποια είναι η εναλλακτική λύση, καθώς επί του παρόντος η Αυστρία δεν διαθέτει αρκετά εναλλακτικά εμβόλια και, αν κάποιος ακολουθούσε τη γερμανική σύσταση σε αυτήν τη χώρα, η ομάδα ηλικίας 18 έως 55 ετών δεν θα μπορούσε να φροντιστεί επαρκώς προς το παρόν», παρατήρησε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5