Κοσμος

Απομνημονεύματα Στάλιν: Θαυμασμός για Χίτλερ, δηλητήριο για Λένιν

Οικοδομικές εργασίες στο σπίτι όπου το 1953 πέθανε ο σοβιετικός ηγέτης έφεραν τυχαία στο φως δύο τετράδια με τίτλο «Η ζωή μου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ιωσήφ Στάλιν μιλάει στο 8ο συνέδριο των Μπολσεβίκων
Ο Ιωσήφ Στάλιν μιλάει στο 8ο συνέδριο των Μπολσεβίκων © Hulton Archive/Getty Images

Τελικά ο Στάλιν είχε γράψει σε δύο τετράδια για τη ζωή του και «αυτό το ντοκουμέντο θα κλονίσει μερικές βεβαιότητες της ιστορίας του 20ού αιώνα».

Ήταν ευρέως γνωστό ότι ο Στάλιν δεν είχε αφήσει πίσω του κανένα αυτοβιογραφικό κείμενο. Αλλά, 68 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας Ρώσος εργάτης ονόματι Στεπάν Γκερνελόφ βρήκε ένα χειρόγραφο κάτω από τις σανίδες του δαπέδου του σπιτιού όπου ο Στάλιν άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Μαρτίου 1953. Πιθανολογείται ότι ο Στάλιν το έκρυψε κάτω από το ξύλινο πάτωμα όταν το 1943 χτίστηκε ο πάνω όροφος του σπιτιού. Πρόκειται για δυο πυκνογραμμένα τετράδια που ο Γκερνελόφ πρότεινε για έκδοση σε μεγάλο αμερικανικό εκδοτικό οίκο, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε. Έγινε ωστόσο γνωστό ότι στο εν λόγω χειρόγραφο ο Στάλιν ομολογεί ήδη από τις πρώτες αράδες ότι δηλητηρίαζε με συστηματικό τρόπο τον Λένιν· ότι χρησιμοποιούσε το ημισυνθετικό οπιοειδές δηλητήριο ντεζομορφίνη που προκάλεσε στον μπολσεβίκο ηγέτη σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο Στάλιν γράφει ότι προμηθευόταν την ντεζομορφίνη από τη Γερμανία. Στα τετράδια εκφράζει τη λύπη του που δεν συνάντησε ποτέ τον Χίτλερ εφόσον το σύμφωνο μη επίθεσης του 1939 υπέγραψε ο Μόλοτοφ, όχι ο ίδιος. «Θαύμαζα τον άνδρα, την αποτελεσματικότητά του, τον τρόπο που είχε να επιλύει προβλήματα. Έκανε λάθος να τα βάλει με τη χώρα μας,» γράφει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αμερικανού εκδότη, το όνομα του οποίου θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες, ο «πατερούλης» αποκαλύπτει επίσης μια πυρηνική κρίση το 1949 που ξέφυγε από τους ιστορικούς μετά την πρώτη σοβιετική πυρηνική δοκιμή: τότε ο Στάλιν είχε σκεφτεί να βομβαρδίσει την Κούβα που βρισκόταν ακόμα κάτω από αμερικανική επιρροή. Στη συνέχεια, ο Στάλιν αφηγείται μια μυστική επίσκεψη στη Μόσχα του τότε γερουσιαστή Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1952: αν και η αφήγηση είναι σύντομη, μόνο λίγες αράδες, ο Στάλιν εκφράζει μεγάλες προσδοκίες για τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην τελευταία σελίδα του δεύτερου τετραδίου, περιλαμβάνεται μια προσευχή, πράγμα παράδοξο για τον Στάλιν που, από παπάς που προοριζόταν μέχρι την ηλικία των 16, είχε γίνει άθεος μπολσεβίκος. Τα τετράδια με τον τίτλο «Η ζωή μου» προκάλεσαν έκπληξη στη Ρωσία: ο ιστορικός και βιογράφος του Στάλιν, Μαρκ Νεξόνοφ, είπε ότι «αυτό το ντοκουμέντο θα κλονίσει μερικές βεβαιότητες της ιστορίας του 20ού αιώνα» και πρόσθεσε «Αν κι από τον Στάλιν πρέπει να περιμένουμε πολλές εκπλήξεις».

Αυτό ήταν το φετινό πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα του LePoint. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ