Visual Browsing

Δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο: Αντιμέτωποι με την εγκληματικότητα

Trafalgar Square
© Jo Hale/Getty Images
Ενώ οι δρόμοι γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι, λέει ο Tory Shaun Bailey, ο Sadiq Khan ασχολείται με τη μετονομασία τους
  • A-
  • A+
0
Δημοτικές εκλογές, Λονδίνο, 2021: Οι αντίπαλοι Sadiq Khan και Shaun Bailey αντιμέτωποι με την εγκληματικότητα

Εννέα εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο, δύο είναι τα κεντρικά προβλήματα που πρέπει να χειριστούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, εκτός από τα ευρύτερα εθνικά που πλήττουν το Λονδίνο μαζί με την υπόλοιπη χώρα. Το πρώτο είναι η εγκληματικότητα, το δεύτερο είναι η στέγη. Αμφότερα, απ’ ό,τι φαίνεται στα δημοσιεύματα και στις διακηρύξεις των υποψηφίων, αντιμετωπίζονται συμπτωματολογικά - κανείς δεν μιλάει για τις αιτίες. Η εγκληματικότητα που εντείνεται λόγω της πολυφυλετικής ανισότητας -οικονομικής και πολιτιστικής- αντιμετωπίζεται ως αστυνομικό πρόβλημα, ενώ η έλλειψη στέγης, που αναγκάζει την πλειονότητα των κατοίκων να ζουν σε ανθυγιεινά μικρούς χώρους, αποδίδεται, αυτάρεσκα, στη λάμψη του Λονδίνου όπου συρρέουν πλήθη από όλο τον κόσμο. Ο υποψήφιος δήμαρχος Tory Shaun Bailey που συναγωνίζεται τον σημερινό δήμαρχο Sadiq Khan ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ανακοινώνοντας «σχέδιο δέκα σχέδιο σημείων» για το Λονδίνο με έμφαση στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Από την πλευρά του, o Κhan υποσχέθηκε άλλα 30 εκατομμύρια λίρες για να ενισχύσει την αστυνομία «της πρώτης γραμμής» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όπως γράφει η εφημερίδα Evening Standard, η εγκληματικότητα αυξάνεται: το Σαββατοκύριακο 12-14 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 17 μαχαιρώματα. Ο Bailey κατηγορεί τον Sadiq Khan ότι περί άλλα τυρβάζει μιας και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής για το στήσιμο και την αποκαθήλωση αγαλμάτων που να ταιριάζουν με τη σύγχρονη πρόσληψη της ιστορίας. Ενώ οι δρόμοι γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι, λέει ο Bailey, ο Sadiq ασχολείται με τη μετονομασία τους.

Ο Bailey φαίνεται δραστήριος και γνωρίζει τα προβλήματα της αγγλικής πρωτεύουσας. Το όραμά του περιλαμβάνει την πρόσληψη 8.000 περισσότερων αστυνομικών, το άνοιγμα 38 αστυνομικών τμημάτων, το άνοιγμα 32 νέων κέντρων νεολαίας -ένα σε κάθε συνοικία- και πρόσληψη 4.000 νέων εργαζομένων. Υπόσχεται επίσης την κατασκευή 100.000 σπιτιών με τιμή πώλησης 100.000 λίρες και σταθερότητα στους δημοτικούς φόρους τους οποίους ο Khan προτίθεται να αυξήσει κατά 10%. Ο Bailey ισχυρίζεται ότι το σχέδιό του θα δημιουργήσει 924.000 θέσεις εργασίας στο Λονδίνο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην πραγματικότητα, και ο Khan έχει ενισχύσει την αστυνομία διοχετεύοντας στο Σώμα 1,08 δισεκατομμύρια λίρες από την εκλογή του το 2016. Αποδίδει όμως τις αποτυχίες στην κυβέρνηση του Boris Johnson που έχει εφαρμόσει πολιτική λιτότητας στις δημόσιες υπηρεσίες στο Λονδίνο.

Η τελευταία έκθεση της Αστυνομίας και Εγκλήματος δείχνει ότι σε ένα χρόνο το βίαιο έγκλημα αυξήθηκε κατά 18,2% και τα αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά αυξήθηκαν κατά 13,6%. Επίσης, αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε μουσουλμάνους καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων διαφορετικών αιρέσεων σε συνοικίες με ποσοστό μουσουλμάνων πάνω από 30%, όπως το Tower Hamlets, το Newham, το Darwen και το Redbridge. Σε αυτές τις συνοικίες η δημαρχία πρέπει να αντιμετωπίσει, εκτός από την εσωστρέφεια και την εφαρμογή της Σαρία, ένα εκτεταμένο φαινόμενο συμμοριών.

Ο 50χρονος Sadiq Khan, ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου που υποστηρίζεται από το Εργατικό Κόμμα, παραμένει το φαβορί των δημοτικών εκλογών του Μαΐου. Ο Shaun Bailey είναι 49 ετών, απόφοιτος πληροφορικής. Έχει γεννηθεί στο βόρειο Κένζινγκτον από Τζαμαϊκανούς γονείς και είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου από το 2016. Υποστηρίζεται από το Συντηρητικό Κόμμα στο οποίο έχει θητεύσει ως σύμβουλος σε ζητήματα νεολαίας.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5