Visual Browsing
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Γιατί το Μεξικό δεν ζητά τεστ Covid-19 από τους επισκέπτες

Άνδρας με μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό σε αεροδρόμιο του Μεξικού
© Alfredo Martinez/Getty Images/Ideal Image
Η φιλοσοφία των «ανοιχτών συνόρων» που πρεσβεύει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε οικονομικούς λόγους
  • A-
  • A+
0
Ο Τάκης Μίχας γράφει για τη στάση του Μεξικού απέναντι στους ταξιδιώτες, να μην επιβάλλονται υγειονομικοί περιορισμοί στην είσοδό τους στη χώρα.

Το Μεξικό (μαζί με την Αϊτή και τις Μπαχάμες) είναι μια από τις μοναδικές τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν επιβάλλει υγειονομικούς περιορισμούς στην είσοδο στην χώρα ταξιδιωτών. Από τις 23 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα το Μεξικό δεν υιοθέτησε κανένα περιοριστικό μέτρο για την είσοδο ξένων επισκεπτών (και ούτε φυσικά για την επιστροφή των Μεξικανών στην πατρίδα τους).

Το μόνο που απαιτείται από τους επισκέπτες είναι να συμπληρώσουν ένα έγγραφο προσδιορισμού των παραγόντων ρίσκου με τους οποίους ο ταξιδιώτης πιθανώς να ήρθε σε επαφή και να παρουσιάσει αυτό το έγγραφο στο τμήμα αφίξεων.

Τη στάση του Μεξικού ανέλυσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Υγείας της χώρας και παγκοσμίως γνωστός επιδημιολόγος Hugo-Lopez Gatell.

Στη συνέντευξη υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά -συμπεριλαμβανομένου τoυ πιστοποιητικου για αρνητικό τεστ- αποφέρουν ιδιαίτερα στον εντοπισμό των φορέων. Όπως ανέφερε:

Σχετικα
Πανδημία κορωνοϊού: Οι 10 χώρες με τους περισσότερους νεκρούς
Πανδημία κορωνοϊού: Οι 10 χώρες με τους περισσότερους νεκρούς

«Έχει πλέον τεκμηριωθεί ότι τα άτομα που ταξιδεύουν είναι χαμηλού ρίσκου ή χαμηλής πιθανότητας να είναι ενεργητικοί φορείς, επειδή ακριβώς οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να ταξιδεύουν όταν είναι άρρωστοι». Πάντως δέχτηκε ότι μπορεί να ταξιδεύουν άτομα στα οποία ο ιός να βρίσκεται στο στάδιο της επώασης.

Ο Hugo-Lopez Gatell πρόσθεσε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αξιολογεί θετικά αυτά τα μέτρα:

«Θέλω να επαναλάβω ότι η άποψη του ΠΟΥ που εναρμονίζεται με τις οδηγίες του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας  και με μια προσεκτική τεχνική ανάλυση των μέτρων δεν ειναι ευνοϊκή για τα μέτρα. Δεν του πέφτει φυσικά λόγος του ΠΟΥ να ασκεί κριτική στις αποφάσεις που λαμβάνουν κυρίαρχα κράτη-μέλη του οργανισμού… όμως με όρους τεχνικούς δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτα τα μέτρα μεγάλη αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην ανίχνευση των φορέων».

Σχετικα
ΕΟΔΥ: Πού γίνονται rapid tests τη Δευτέρα 12 Απριλίου
ΕΟΔΥ: Πού γίνονται rapid tests τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Στις δηλώσεις του ο Hugo-Lopez Gatell ανέφερε ότι ακόμα και στην περίπτωση ενός κράτους που παρουσιάζει υψηλό αριθμό μεταδόσεων της ασθένειας και μεγάλου αριθμού φορέων του ιού «η συμβολή την οποία δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν οι διεθνείς επισκέπτες είναι σε τελική ανάλυση πολύ μικρή ακόμα και αν προέρχονται από κράτη στα οποία η μεταδοτικότητα του ιού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα».

Η φιλοσοφία των «ανοιχτών συνόρων» που πρεσβεύει το Μεξικό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε οικονομικούς λόγους. Το Μεξικό είναι μια άκρως τουριστική χώρα με εκτεταμένη φτώχεια και οποιοδήποτε μέτρο πλήτει τον τουρισμό όπως ο περιορισμος στην έλευση ξένων ταξιδιωτών προκαλεί τεράστια προβλήματα επιβίωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν από αυτόν.

Είναι επίσης μια βιομηχανικά πολύ παγκοσμιοποιημένη χώρα στον βαθμό που όλες οι μεγάλες παγκόσμιες επιχειρήσεις έχουν εργοστάσια στο Μεξικό εκμεταλευόμενες το φτηνό εργατικό δυναμικό και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει η χώρα με τις ΗΠΑ. Περιορισμοί λοιπόν στην άφιξη ξένων επισκεπτών -πολλοί εκ των οποίων είναι στελέχη των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα- θα έπλητταν και από αυτή τη σκοπιά την οικονομία.

Πάντως μια πρόσφατη ανακοίνωση της Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) με έδρα τη Χάγη, τονίζει ότι η Ευρώπη κατακλύζεται από πλαστά πιστοποιητικά τεστ PCR  τα οποία οι διάφορες σπείρες πωλούν για μόνο 40 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Europol oμάδες οργανωμένου εγκλήματος και ιδιώτες απατεώνες εκμεταλλεύονται τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για αυτά τα πιστοποιητικά λόγω του ότι είναι αναγκαία για τους διεθνείς ταξιδιώτες.

«Όσο διατηρούνται αυτά τα περιοριστικά μέτρα» καταλήγει το έγγραφο της Europol «είναι πολύ πιθανόν ότι θα διατηρηθεί η παραγωγή και η πώληση των πλαστών πιστοποιητικών».

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5