Κοσμος

Οι fact-checkers για Νόμπελ Ειρήνης: Κυνηγούν fake news

Γιατί τους πρότεινε η Τρίνε Σκέι Γκράντε, βουλευτής στη Νορβηγία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fake news
Fake news © Pixabay

Οι fact-checkers ξεσκεπάζουν τα fake news και προτείνονται για το Νόμπελ Ειρήνης, με βουλευτή στη Νορβηγία να εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να το κερδίσουν.

Εκτιμώντας πως «το πρώτο θύμα ενός πολέμου, είναι η αλήθεια», μια βουλευτής από τη Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε την υποψηφιότητα των «fact-checkers», των επαληθευτών γεγονότων που ξεσκεπάζουν τα fake news, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου το να πολεμάμε τα ψέματα είναι τόσο σημαντικό όσο ο Τζο Μπάιντεν το ανέφερε στην ομιλία του» για την ορκωμοσία, εξηγεί η Τρίνε Σκέι Γκράντε, πρώην πρόεδρος του κόμματος Liberal, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Νορβηγία.

«Φέτος, πρότεινα τους επαληθευτές γεγονότων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάζονται τη στήριξή μας», συμπλήρωσε η ίδια στο Twitter.

Στην πράξη, η βουλευτής, που έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού κατόπιν Παιδείας το διάστημα μεταξύ 2018-2020, προκρίνει την υποψηφιότητα του International Fact-Checking Network (IFCN), ενός δικτύου δεκάδων ΜΜΕ και οργανισμών, μεταξύ αυτών και το Γαλλικό Πρακτορείο, που έχουν ενεργή δράση στην επαλήθευση των γεγονότων.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία μετά την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον, προέτρεψε τους Αμερικανούς να απορρίψουν τη χειραγώγηση των γεγονότων, σε μια αναφορά στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείτο πεισματικά για εβδομάδες το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και μιλούσε συνεχώς για την ύπαρξη «fake news».

«Ο καθένας εξ ημών έχει καθήκον και ευθύνη, ως πολίτες, ως Αμερικανοί, και ιδίως ως ηγέτες (…) να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και να πολεμάμε τα ψέματα» υπογράμμιζε ο Τζο Μπάιντεν.

International Fact-Checking Network (IFCN) - Προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ - Ο αγώνας κατά των fake news

Σε σχέση με τη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων (fake news), το IFCN, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του, μετρά 79 πιστοποιημένους υπογράφοντες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτός της υπηρεσίας fact-checking του Γαλλικού Πρακτορείου, μέλη του είναι, μεταξύ άλλων, η Washington Post, η Le Monde και το Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ