Κοσμος

Μέχρι τα μέσα του 2021 τα πρώτα έντομα στα πιάτα των Ευρωπαίων

«Πράσινο» φως από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για να καταναλωθεί κολεόπτερο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαχαιροπίρουνο
Μαχαιροπίρουνο © Pixabay

Τα πρώτα έντομα θα μπορούν να καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι από τα μέσα του 2021, με την αρχή να γίνεται από κολεόπτερο που πήρε τη σχετική άδεια στην ΕΕ.

Έγινε το πρώτο βήμα ώστε τα πρώτα έντομα να προσγειωθούν στα πιάτα των Ευρωπαίων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επιτρέπει για πρώτη φορά την κατανάλωση εντόμου εντός ΕΕ.

Πρόκειται για κολεόπτερο, με την αρμόδια αρχή να δίνει το «πράσινο» φως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.

Ειδικότερα, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης», κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων Agronutris.

Τα συγκεκριμένα έντομα, επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, «η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», επισημαίνουν οι ειδικοί. Θα πρέπει, όμως, να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στα κράτη-μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους. Ο τομέας ελπίζει ότι θα πάρει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν o Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τα έντομα ως «το φαγητό του μέλλοντος», καθώς εκτρέφονται εύκολα και φθηνά, έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.

Έντομα ως φαγητό για τους Ευρωπαϊούς καταναλωτές - Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων

«Αυτή η πρώτη εκτίμηση των κινδύνων ενός εντόμου ως νέου τροφίμου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη έγκριση αυτού του είδους στην ΕΕ» σημείωσε ο Ερμόλαος Βερβέρης, ο επιστημονικός υπεύθυνος της υπηρεσίας της EFSA που έκανε τη μελέτη.

Και πρόσθεσε: «Η εκτίμησή μας είναι ένα αποφασιστικό στάδιο (…) για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των καταναλωτών».

Έντομα για φαγητό: H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξετάζει αν οι ακρίδες μπορούν να καταναλωθούν από καταναλωτές στην ΕΕ
Έντομα για φαγητό: H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξετάζει αν οι ακρίδες μπορούν να καταναλωθούν από καταναλωτές στην ΕΕ © Pixabay

Η EFSA, που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, εξετάζει επίσης την περίπτωση των γρύλων και των ακρίδων για να διαπιστώσει αν είναι έντομα κατάλληλα προς κατανάλωση από άνθρωπο.

Έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση - 1.000 είδη αποτελούν γεύμα σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 είδη εντόμων καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Όμως, στην ΕΕ, τα εκτροφεία εντόμων (παράγουν μερικές χιλιάδες τόνους ετησίως) παράγουν αποκλειστικά ζωοτροφές, κατά κύριο λόγο για τα ψάρια, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το IPIFF, το ευρωπαϊκό συνδικάτο παραγωγών εντόμων, τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ