Κοσμος

Για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Μάικ Πενς

Ο Μάικ Πενς
Ο Μάικ Πενς © EPA/David T. Foster III

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα που προτείνει στον Αντιπρόεδρο της χώρας, Μάικ Πενς, να απομακρύνει τον Τραμπ, από την εξουσία.

Ψήφισμα με το οποίο προτείνεται στον Μάικ Πενς να χρησιμοποιήσει την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ για να αποπέμψει τον Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ψήφισμα καλεί τον Πενς να χρησιμοποιήσει την 25η Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος σχετικά με την αδυναμία του προέδρου να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Έτσι, ο Αντιπρόεδρος, με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να απομακρύνει τον πρόεδρο και να πάρει τη θέση του έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει αυτήν την απόφαση.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι εάν ο Πενς δεν συμφωνήσει με την απόπειρα απομάκρυνσης του Τραμπ, τότε θα υποβάλουν εναντίον του Αμερικανού Προέδρου κατηγορίες για υποκίνηση εξέγερσης.

Παράλληλα, απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων των γερουσιαστών για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμα και, επιπλέον, η Γερουσία ενδέχεται να μην έχει αρκετό χρόνο για να εξετάσει τους ισχυρισμούς προτού ολοκληρωθεί η θητεία του Αμερικανού Προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Πενς λέει «όχι» στην 25η Τροπολογία

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς, με επιστολή του στη Νάνσι Πελόζι, την Τρίτη (12/01, τοπική ώρα),  τάχθηκε κατά της χρήσης της 25ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «θα δημιουργούσε τρομερό δεδικασμένο».

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Πενς αναφέρει ότι δεν πιστεύει ότι «μια τέτοια πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του Έθνους μας ή συμβατή με το Σύνταγμά μας», υπενθυμίζοντας πως δεν συμφώνησε να «ασκήσει εξουσία πέρα από τη συνταγματική του» τουλάχιστον σχετικά με την επικύρωση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

«Προτρέπω εσάς και κάθε μέλος του Κογκρέσου να αποφύγετε ενέργειες που θα μπορούσαν να διαιρέσουν και να πυροδοτήσουν τα πάθη της στιγμής. Εργαστείτε μαζί μας για να αμβλυνθεί η κατάσταση και να ενώσετε τη χώρα μας, καθώς ετοιμάζουμε να διορίσουμε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να επιτελώ τον ρόλο μου για να συνεργαστώ με καλή πίστη με την επερχόμενη διοίκηση για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της εξουσίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ