1821 Digital Gallery

DW: Στην Τζόρτζια αποφασίζεται το μέλλον των ΗΠΑ

ΗΠΑ - Επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια - Οπαδοί του Τζο Μπάιντεν
ΗΠΑ - Επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια © EPA/ALYSSA POINTER / AJC EDITORIAL USE ONLY, NO SALES EDITORIAL USE ONLY
Oι κάτοικοι ψηφίζουν σήμερα στις επαναληπτικές εκλογές για τις δύο έδρες της Πολιτείας στη Γερουσία
  • A-
  • A+
0
Οι ψηφοφοροι στη Τζόρτζια εκλέγουν τους Γερουσιαστές τους και η Αμερική κρατά την ανάσα της

Από τις επαναληπτικές εκλογές για δύο έδρες στη Γερουσία θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει ο Τζο Μπάιντεν. Σε περίπτωση που μείνουν στους Ρεπουμπλικανούς, θα γίνει δύσκολη η πολιτική ζωή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η Deutsche Welle αναφέρει σε άρθρο της:  Ανεπηρέαστο από την προεκλογική μάχη μέχρις εσχάτων στη Τζόρτζια το αιώνιο φως, συνεχίζει να καίει στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ατλάντα. Για να θυμίζει την επιμονή, με την οποία ο μαύρος προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολέμησε για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Έναν αγώνα που του κόστισε την ίδια του τη ζωή σε ηλικία 39 ετών, επειδή το όνειρό του φάνταζε πάρα πολύ ισχυρό και απειλητικό για την άσπρους ρατσιστές των ΗΠΑ στο τέλος της δεκαετίας του 60. Ο Κάρεμ και η Τζέσικα Στέρλινγκ επισκέπτονται πολύ συχνά αυτόν τον τόπο για να αντλήσουν δύναμη και ηρεμία. Ιδιαίτερα στις κρύες πρώτες ημέρες του χρόνου. «Πρέπει να συνειδητοποιούμε πόσο μακριά φτάσαμε, δεν πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε για τα δικαιώματά μας», λέει ο Κάρεμ. Το ζευγάρι κατάγεται από τη Τζόρτζια και του αρέσουν τα ταξίδια. Μιλά με ενθουσιασμό για το Αμβούργο, το Βερολίνο, την Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε επιτέλους ένα καλό κοινωνικό σύστημα, που να είναι δίκαιο και να στηρίζει τους πάντες». Την εκλογική διαμάχη για τις δύο έδρες στη Γερουσία παρακολουθούν από πολύ κοντά, αλλά δεν θέλουν να δώσουν το δικό τους πολιτικό στίγμα.

Πακτωλός χρημάτων για δύο έδρες

Αλλά και ο Σαμ Ντένι κυκλοφορεί σε αυτήν τη συνοικία που ονομάζεται «Χάρλεμ της Δύσης». Επί δεκαετίας χτυπούσε εδώ η καρδιά των μαύρων στην Ατλάντα, με καταστήματα και εστιατόρια. Οι εφημερίδες για το αφροαμερικανικό τμήμα του πληθυσμού είχαν εδώ τα γραφεία τους και εδώ βρίσκεται και η εκκλησία των Βαπτιστών Εμπενίζερ, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έβγαζε τα κηρύγματά του. Ο Ντένι που εργάζεται σε δεξαμενή σκέψης στη Ουάσιγκτον έρχεται για να κάνει προεκλογικό αγώνα. Πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, από πόρτα σε πόρτα, μιλά με τους ανθρώπους στο δρόμο και προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν. «Στο τέλος», λέει, «σημασία έχει ποιος θα κινητοποιήσει τους περισσότερους ψηφοφόρους. Εάν τις εκλογές κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία και θα μπορούν να μπλοκάρουν τα περισσότερα πρότζεκτ του προέδρου». Τα προγνωστικά του για το νέο πρόεδρο σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι αισιόδοξα. «Τότε ο Τζο Μπάιντεν από την πρώτη ημέρα θα αγωνίζεται με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας». Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ΗΠΑ δεν δαπανήθηκαν τόσα πολλά χρήματα για δύο έδρες της Γερουσίας. Πάνω από μισό δις δολάρια ξοδεύτηκαν στον προεκλογικό αγώνα για την κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Σχετικα
Ο Πενς «πρόδωσε» τον Τραμπ και στηρίζει άλλον υποψήφιο
Ο Πενς «πρόδωσε» τον Τραμπ και στηρίζει άλλον υποψήφιο

Άστεγοι απέναντι από την εκκλησία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Δύο υποψήφιοι από το Δημοκρατικό Κόμμα διεκδικούν τις έδρες των δύο Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Ντέιβιντ Περντού και Κέλι Λέφλερ. Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ μιλώντας στη DW υπογραμμίζει την τεράστια σημασία αυτής της εκλογής. Κάνει λόγο για την κοινωνική ασφάλεια ως ανθρώπινο δικαίωμα στις ΗΠΑ, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπόσχεται ένα νέο νόμο θεμελιωδών δικαιωμάτων, «ώστε όλοι να έχουν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος». Ο Ράφαελ Γουόρνοκ είναι ο έτερος υποψήφιος των Δημοκρατικών. Από το 2005 είναι ο βασικός ιερέας στην εκκλησία Εμπενίζερ των Βαπτιστών, την εκκλησία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Χάρη στις κοινές τους εμφανίσεις οι δύο υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε δύο μήνες χορηγίες άνω των 200 εκ δολαρίων.

Θα κινητοποιήσουν οι Δημοκρατικοί τους αδύναμους;​

Σχετικα
«Ίδιον ζωτικόν αυτών συμφέρον»
«Ίδιον ζωτικόν αυτών συμφέρον»

Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται μια ακαλλιέργητη περιοχή που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα. Σε ένα σημείο του είναι πατημένο. Στην περιοχή με άδεια μπουκάλια, πλαστικά και κομμάτια από ρούχα, έχουν στηθεί φτηνές σκηνές που καλύπτονται από αδιάβροχα καλύμματα για να προστατεύσουν από το κρύο και τη βροχή. Εδώ κοιμούνται δέκα με δεκαπέντε άνθρωποι. Ο Τζέσι Γκλίτορ μαζεύει στην ενορία του χρήματα για να αγοράσει φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη στην περιοχή. Αυτήν τη φορά ήρθε με το λευκό λεωφορειάκι του.

Σε συσκευασίες στεροπόρ μοιράζει ψωμί και κομμάτια κρέας, που παίρνουν με ευγνωμοσύνη όσοι στεγάζονται στις σκηνές. Θα ψηφίσει τον Δημοκρατικό Γουόρνοκ; Για τον Τζέσι Γκλίτορ δεν είναι η σωστή ερώτηση. «Αντί να ξοδεύουν εκατομμύρια στον προεκλογικό αγώνα, καλύτερα είναι να έρθουν εδώ και να δουν με τα μάτια τους κάτω από ποιες συνθήκες ζουν οι άνθρωποι. Εδώ χρειάζονται τα χρήματα, αλλά ποιον ενδιαφέρει; Τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία» λέει. Πολλοί άνθρωποι, όπως ο Γκλίτορ, αισθάνονται παρατημένοι στην τύχη τους από τους πολιτικούς αξιωματούχους. Αυτούς χρειάζονται οι Δημοκρατικοί για να σχηματίσουν πλειοψηφίες και να κερδίσουν πολιτείες, όπως τη Τζόρτζια. Θα τα καταφέρουν με την αριστερή στρατηγική να κινητοποιήσουν και πάλι κυρίως Αφροαμερικανούς για να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία που χρειάζονται στη Γερουσία;

Τα προγνωστικά δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Και ίσως το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου να μην υπάρχει σαφές αποτέλεσμα και να ξεκινήσει πάλι νέα καταμέτρηση που να κρατήσει ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι στις 6 Ιανουαρίου ο Τραμπ κάλεσε σε διαδήλωση στην Ουάσιγκτον. Και πάλι η δήμαρχος της πρωτεύουσας ζητά από τους διαδηλωτές να μην συμμετάσχουν για λόγους ασφάλειας.

Σε αυτήν τη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της δήθεν χειραγώγησης των εκλογών θα έρθει από το Τέξας ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ. Κακές γλώσσες λένε ότι διακατέχεται από φιλοδοξίες. Θέλει να βάλει υποψηφιότητα το 2024 για τις προεδρικές εκλογές. Από τώρα υψώνει τη φωνή του ζητώντας στήριξη από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ. Μια ώρα δρόμο από την Ατλάντα, σε μια από τις περιοχές της Τζόρτζια όπου ζουν μόνο λευκοί, εμφανίζεται σε μίαν προεκλογική εκστρατεία. Και υπόσχεται σε απειλητικό ύφος, ότι σε περίπτωση που οι δύο έδρες «πέσουν» στα χέρια των Δημοκρατών «δεν θα εξαφανιστούμε σιωπηλά και νύκτωρ». 

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5