Κοσμος

«Γη της Επαγγελίας»: Ο Ομπάμα γράφει για την ελληνική κρίση

Το λάθος της Γερμανίας να επιλέξει μια τιμωρητική προσέγγιση βγαλμένη από την Παλαιά Διαθήκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπαράκ Ομπάμα
Μπαράκ Ομπάμα © EPA/BERG PETERSEN

Στη «Γη της Επαγγελίας» ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ελληνική κρίση χρέους και στο πώς η Ευρώπη έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα στο βιβλίο του «Γη της Επαγγελίας».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται στην άνοιξη του 2010, όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της.

Όπως αναφέρει ο Ομπάμα, μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, Τίμοθι Γκάιτνερ είχαν επιχειρήσει να πείσουν Ευρωπαίους ηγέτες και ΕΚΤ να εξασφαλίσουν άμεση ρευστότητα στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει ένα κράτος - μέλος της να χρεοκοπήσει. Προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν επιμένει να δημιουργηθεί ένα «τείχος» προστασίας, ένα ταμείο, ένα «μαξιλάρι».

Ωστόσο τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ήταν αποφασισμένοι να συνδέσουν την οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια με ένα «είδος μεταμέλειας» βγαλμένο από την Παλαιά Διαθήκη, όπως εξηγεί ο Ομπάμα, για αυτόν που θα την πάρει -δηλαδή την Ελλάδα.

Γι' αυτό και η αρχική προσφορά προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν ένα δάνειο ύψους 25 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αρκούσαν για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μόνο για λίγους μήνες και συνδέονταν με σκληρά μέτρα: Μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων και «πάγωμα» μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Όπως ήταν φυσικό, εξηγεί ο Ομπάμα, το τίμημα ήταν πολύ μεγάλο και το πολιτικό κόστος ακόμα μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα η Αθήνα να αρνηθεί, την ώρα που η ελληνική κοινωνία «έβραζε», με μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

Ολόκληρο το απόσπασμα για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση από το βιβλίο του Μπαράκ Ομπάμα «Γη της Επαγγελίας»:

«Κι έτσι, από το πουθενά, η σταθεροποίηση της Ελλάδας έγινε ξαφνικά μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες. Σε επαφές που είχαμε προσωπικά -αλλά και μέσω τηλεφώνου- εκείνη την άνοιξη, ο Τιμ (σ.σ. Γκάιτνερ, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα από το 2009 έως το 2013) και εγώ προσπαθήσαμε να πείσουμε την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να ετοιμάσουν ένα πακέτο διάσωσης αρκετά ισχυρό ώστε να ηρεμήσει τις αγορές και να επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τις δόσεις, βοηθώντας παράλληλα τη νέα κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη μείωση του ελλείματος και την ανάπτυξη της οικονομίας.

» Για να προστατευτούμε από πιθανές μεταγγίσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, προτείναμε στους Ευρωπαίους να φτιάξουν ένα "τείχος προστασίας"-ένα κοινό ταμείο βασικά με αρκετό βάρος (σ.σ. οικονομικό)- ώστε να δείξουν αυτοπεποίθηση στις αγορές ότι σε περίπτωση ανάγκης η Ευρωζώνη στηρίζει τα κράτη - μέλη της» αναφέρει στο βιβλίο του ο Ομπάμα.

Ιούλιος 2012: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τίμοθι Γκάιτνερ συζητούν για την Ελλάδα και τη διάσωση της χώρας
Ιούλιος 2012: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τίμοθι Γκάιτνερ συζητούν για την Ελλάδα και τη διάσωση της χώρας © EPA

Και συνεχίζει: «Αλλά και πάλι, οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι είχαν άλλη άποψη. Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και πολλά άλλα μέλη της Ευρωζώνης είχαν την πεποίθηση ότι οι Έλληνες φέρουν όλη την ευθύνη λόγω της κακής διακυβέρνησης και της μεγάλης σπατάλης των κυβερνήσεων τους. Παρόλο που η Μέρκελ με διαβεβαίωσε ότι "δεν θα κάνουμε άλλο ένα Lehman", αφήνοντας την Ελλάδα να χρεωκοπήσει, τόσο αυτή όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, που ήθελε την λιτότητα, φαινόταν αποφασισμένοι να μετατρέψουν την όποια βοήθεια σε ένα είδος μεταμέλειας, παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι η σύνθλιψη της ήδη αδύναμης ελληνικής οικονομίας θα ήταν αντιπαραγωγική».

«Η επιθυμία τους όμως να επιβάλουν δικαιοσύνη εμπνευσμένη από την Παλαιά Διαθήκη και να αποφύγουν τον ηθικό κίνδυνο έγινε εμφανής στην αρχική προσφορά, ένα δάνειο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που ίσα που θα κάλυπτε λίγους μόνο μήνες, εξαρτώμενο από τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων, αύξηση των φόρων και πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Αρνούμενη να πραγματοποιήσει πολιτική αυτοκτονία η ελληνική κυβέρνηση δεν το δέχτηκε, ειδικά μετά την έντονη αντίδραση των πολιτών στα νέα για την ευρωπαϊκή πρόταση με απεργίες και διαδηλώσεις» γράφει ακόμη ο Ομπάμα.

«Γη της Επαγγελίας», η αυτοβιογραφία του Μπαράκ Ομπάμα

Και συμπληρώνει: «Ο αρχικός σχεδιασμός του "τείχους προστασίας" δεν ήταν καλύτερος. Η αρχική πρόταση της Ευρωζώνης για ένα κεφάλαιο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν ανεπαρκής. Σε επικοινωνία του με τους υπουργούς Οικονομικών ο Τιμ εξήγησε ότι για να είναι αποτελεσματικό το κονδύλι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο.

«Πέραν αυτού επέμειναν ότι για να έχει ένα μέλος πρόσβαση στο ταμείο, θα έπρεπε να προβεί σε "κόψιμο" των ομολόγων της, να αποδεχτεί δηλαδή τις απώλειες. Αυτό ήταν απολύτως κατανοητό, αφού οι δανειστές έπρεπε να έχουν πάντα υπόψη την περίπτωση χρεωκοπίας του δανειζόμενου…» τονίζει επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα στο απόσπασμα του βιβλίου του «Γη της Επαγγελίας», το οποίος αναφέρεται στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση.

---------------

«Γη της Επαγγελίας»: Η ελληνική έκδοση κυκλοφορεί από την Athens Bookstore Publications. Μεγάλος Υποστηρικτής της Ελληνικής Έκδοσης των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα είναι η Mytilineos. Η Athens Voice είναι υποστηρικτής Επικοινωνίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ