Κοσμος

Παραιτήθηκε από τον Guardian η Suzanne Moore

Διαμαρτυρίες συναδέλφων της για άρθρο με «τρανσφοβικό περιεχόμενο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Suzanne Moore
Suzanne Moore © YouTube

Η Suzanne Moore ανακοίνωσε την παραίτησή της τον προηγούμενο μήνα από τον Guardian.

Η Suzanne Moore, η οποία κέρδισε το βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Orwell το 2019 για τα άρθρα της και τη δουλειά της στον Guardian, ανακοίνωσε την παραίτησή της τον προηγούμενο μήνα. Όπως έγραψε στο Twitter: «Έφυγα από τον Guardian. Θα μου λείψουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί. Μόνο τώρα μπορώ να πω».

Μετά από μια έκρηξη υποστήριξης στο Twitter, η Moore πρόσθεσε αργότερα: «Ήταν καθαρά δική μου επιλογή να φύγω. Θα σας τα πω όλα μια μέρα. Προς το παρόν σας ευχαριστώ για αυτά τα υπέροχα μηνύματα. Νιώθω ότι είμαι στην κηδεία μου ή κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων, θα συνεχίσω να γράφω φυσικά! Οι προσπάθειες να με φιμώσουν φαίνεται ότι δεν έχουν μελετηθεί πολύ καλά».

Ένας εκπρόσωπος του Guardian News and Media είπε: «Ευχόμαστε στη Suzanne ό, τι καλύτερο στην καριέρα της από εδώ και πέρα και λυπάμαι που έφυγε».

Τον περασμένο Μάρτιο, με ένα άρθρο της Suzanne Mooore προκάλεσε αντιδράσεις. Στο άρθρο της έγραψε ότι το σεξ είναι μια βιολογική κατάταξη «όχι ένα συναίσθημα», ενώ λίγο αργότερα αποκάλυψε ότι αυτή και τα παιδιά της είχαν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους αλλά και για βιασμό και αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στην αστυνομία αφού αυτά που έγραψε «θεωρήθηκαν τρανσφοβικές από μια αόρατη επιτροπή κοινωνικών μέσων» που αντέδρασε.

Το άρθρο της  Mooore προκάλεσε την αντίδραση του προσωπικού της Guardian, με πάνω από 300 άτομα να στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας για τη Suzanne Mooore, η οποία διέρρευσε και δημοσιεύθηκε χωρίς τα ονόματα των υπογραφόντων από τα Buzzfeed και την Pink News, και επέκρινε την εφημερίδα για ένα «μοτίβο δημοσίευσης τρανσφοβικού περιεχομένου» που «παγίωσε τη φήμη μας, ως εχθρική στα δικαιώματα των τρανς και στους τρανς υπαλλήλους». Στη συνέχεια, η Moore ως απάντηση διέρρευσε τον πλήρη κατάλογο των ονομάτων και κάλεσε τους επικριτές της στα κοινωνικά μέσα.

Ο εκδότης του Spectator's Scotland, Alex Massie έγραψε ότι η αποχώρηση της Moore άφησε τον Guardian «λίγο μικρότερο σε αξία» όπου υπήρξε «στένωση, και ίσως ακόμη και κλείσιμο, των δημοσιογραφικών μυαλών». Για το ίδιο θέμα παρόμοιες κινήσεις έγιναν και στους New York Times όπου ο συγγραφέας και συντάκτης Bari Weiss παραιτήθηκε τον Ιούλιο για το «φιλελεύθερο περιβάλλον» της εφημερίδας, υποστηρίζοντας ότι «το Twitter έχει γίνει ο απόλυτος συντάκτης του». Σαν αποτέλεσμα, η διαμάχη των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την κάλυψη ζητημάτων ταυτότητας τρανσέξουαλ γίνεται όλο και πιο τοξική. 

Αντίθετα, στα Βρετανικά βραβεία Δημοσιογραφίας του 2018, η αρθρογράφος Janice Turner, η οποία δέχθηκε έντονη κριτική, είπε πως «όταν γράφετε για πραγματικά δύσκολα και τοξικά θέματα, βοηθά πραγματικά να έχετε από πίσω την εφημερίδα σας και θέλω απλώς να ευχαριστήσω τους Times που έχουν μείνει εντελώς πίσω μου στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου περίπλοκου ζητήματος». Την ίδια νύχτα των βραβείων, ο συντάκτης του Buzzfeed για θέματα σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, Patrick Strudwick, δήλωσε ότι οι τρανσέξουαλ έχουν γίνει ο «νέος αποδιοπομπαίος τράγος» για τα μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ