Visual Browsing

Κίνα: Πώς η μυστικοπάθεια διευκόλυνε τη διασπορά του κορωνοϊού

Κίνα: Πώς η μυστικοπάθεια διευκόλυνε τη διασπορά του κορωνοϊού
Κορωνοϊός - Κίνα © EPA/JEROME FAVRE
Τι αναφέρει έρευνα του Associated Press
  • A-
  • A+
0
Associated Press: Tα μυστικά ντιλ των κινεζικών αρχών με εταιρίες για τα διαγνωστικά τεστ βοήθησαν στη διασπορά του κορωνοϊού

Σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού , ενώ εκφράζονται φόβοι και για τρίτο, τα ερωτήματα σε σχέση με τη στάση της Κίνας είναι πολλά, τη στιγμή που δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαλούν το Πεκίνο για ολιγωρία στην αναφορά του προβλήματος και απόκρυψη στοιχείων.

Σύμφωνα με  μεγάλη έρευνα του Associated Press, η ευρεία έλλειψη διαγνωστικών τεστ και τα προβλήματά τους σε μια εποχή που θα μπορούσε να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού οφειλόταν κυρίως στην ευνοιοκρατία και τη μυστικοπάθεια στους κόλπους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Τo Associated Press αναφέρει πως τα εσφαλμένα αποτελέσματα των εξετάσεων εμπόδισαν τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους να διαπιστώσουν την έκταση και την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού κάτι που επέτρεψε στον κορωνοϊό να εξαπλωθεί στην Ουχάν και στη συνέχεια σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας εκχώρησε τα αποκλειστικά δικαιώματα σχεδιασμού και διανομής των διαγνωστικών τεστ σε τρεις εταιρείες στη Σαγκάη, με τις οποίες στελέχη του διατηρούσαν προσωπικές επαφές. Το AP αναφέρει πως τα ντιλ αυτά προχώρησαν χάρη στην κουλτούρα νεποτισμού και υπόγειων διασυνδέσεων που άκμαζε μέσα σ’ ένα υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πάνω από 40 γιατρούς, υπαλλήλους του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ειδικούς του τομέα της Υγείας και άλλες πηγές, καθώς και σε εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα, συμβόλαια, μηνύματα και email.

Σχετικα
«Μας είπαν να πούμε ψέματα» - Γιατροί στη Γουχάν αποκαλύπτουν
«Μας είπαν να πούμε ψέματα» - Γιατροί στη Γουχάν αποκαλύπτουν

Οι τρεις εταιρείες από τη Σαγκάη, η GeneoDx Biotech, η Huirui Biotechnology και η BioGerm Medical Technology, κατέβαλαν ως αντίτιμο στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από 146.600 δολάρια η κάθε μία, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής. Άγνωστο παραμένει αν τα ποσά αυτά κατέληξαν στις τσέπες συγκεκριμένων ατόμων.

Στο μεταξύ το κινεζικό CDC και η προϊσταμένη του Αρχή, η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), προσπάθησαν να εμποδίσουν άλλους επιστήμονες και εταιρείες να κάνουν εξετάσεις για τον κορωνοϊό με δικά τους αυτοσχέδια διαγνωστικά τεστ. Μάλιστα η ΝHC ζητούσε από τα νοσοκομεία της Ουχάν να στέλνουν δείγματα του κορωνοϊού – που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των τεστ – μόνον σε εργαστήρια υπό τη δικαιοδοσία της.

Σχετικα
Εικόνες συνωστισμού στη Γουχάν στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς
Εικόνες συνωστισμού στη Γουχάν στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς

Παράλληλα αποδέχονταν ως έγκυρα μόνον τα αποτελέσματα των τεστ που είχαν κατασκευάσει οι εταιρείες από τη Σαγκάη, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολλές μέρες για να επιβεβαιώσουν ένα κρούσμα - είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα μεταξύ 5 και 17 Ιανουαρίου δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα νέο κρούσμα της Covid-19, αν και η εκ των υστέρων ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι εκατοντάδες άτομα είχαν μολυνθεί. Κι αυτό με τη σειρά του συνέτεινε στην καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών, όπως η προειδοποίηση της κοινής γνώμης, η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Μια μελέτη εκτιμά ότι αν είχαν ληφθεί τέτοια μέτρα δύο εβδομάδες νωρίτερα, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είχε μειωθεί κατά 86%.

Όταν έφθασαν τα διαγνωστικά τεστ από τις τρεις εταιρείες της Σαγκάης, πολλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και έδιναν ανακριβή αποτελέσματα, χώρια που το προσωπικό των νοσοκομείων δίσταζε να χρησιμοποιήσει test kits άλλων εταιρειών, αφού δεν είχαν την έγκριση του CDC της Κίνας. Έτσι, με λιγοστά διαθέσιμα τεστ – και πολλά εξ’ αυτών αναποτελεσματικά , μόνον ένας στους 19 φορείς στην Ουχάν υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαγνώστηκε θετικός μέχρι τις 31 Ιανουαρίου σύμφωνα με υπολογισμούς του Imperial College του Λονδίνου. Άλλοι πολίτες που δεν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις, ή βγήκαν εσφαλμένα αρνητικοί, επέστρεφαν στα σπίτια τους διασπείροντας πιθανώς τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5