Visual Browsing

Έκκληση Γκουτέρες: «Επισκευάστε τον πλανήτη, ο χρόνος τελειώνει»

Έκκληση Γκουτέρες: «Επισκευάστε τον πλανήτη, ο χρόνος τελειώνει»
© Pixabay
Νέα προειδοποίηση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση της Γης
  • A-
  • A+
0
«Η ανθρωπότητα πολεμά τη φύση, αυτό είναι αυτοκτονικό» ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη νέα του έκκληση για την κλιματική αλλαγή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση, σε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, να «επισκευάσουμε» τον πλανήτη, μπροστά στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης, ταυτόχρονα με την ανοικοδόμηση μετά την Covid-19 ενός «νέου κόσμου».

«Η οικολογική ισορροπία του πλανήτη έχει διαταραχθεί» και «η ανθρωπότητα πολεμά τη φύση, αυτό είναι αυτοκτονικό», σημείωσε ο Γκουτέρες ζητώντας η Σύνοδος που έχει προγραμματιστεί για τη 12η Δεκεμβρίου με αφορμή την πέμπτη επέτειο από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα να συμβάλει στην ανάδειξη ενός πραγματικού, θετικού κινήματος.

«Το επόμενο έτος, έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε τη λεηλασία (των πόρων της Γης) και να συμβάλουμε σε μια θεραπεία», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας σημαντικής μείωσης της προσφυγής σε ορυκτά καύσιμα.

«Το να αναρρώσουμε από την Covid και να επισκευάσουμε τον πλανήτη μας πρέπει να είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», εκτιμά ο επικεφαλής του ΟΗΕ, για τον οποίο «ένας νέος κόσμος παίρνει μορφή».

Σχετικα
ΟΗΕ: Ο πλανήτης οδεύει προς μια καταστροφική υπερθέρμανση
ΟΗΕ: Ο πλανήτης οδεύει προς μια καταστροφική υπερθέρμανση

Σχετικά με το περιβάλλον, η πορεία είναι άσχημη. «Η βιοποικιλότητα καταρρέει. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Τα οικοσυστήματα εξαφανίζονται κάτω από τα μάτια μας. Οι έρημοι μεγαλώνουν. Οι υγρότοποι χάνονται. Κάθε χρόνο, χάνουμε 10 εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων», περιέγραψε.

«Οι ωκεανοί έχουν τύχει υπερεκμετάλλευσης και πνίγονται από τα πλαστικά απορρίμματα. Το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούν αυξάνει την οξύτητα των θαλασσών. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν ξεθωριάσει και πεθαίνουν. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και του νερού σκοτώνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν οι ιοί στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να κάνουμε ειρήνη με τη φύση» πρέπει να «είναι η απόλυτη προτεραιότητα για ολόκληρο τον κόσμο, παντού. Σε αυτό το πλαίσιο, η έξοδος από την πανδημία είναι μια ευκαιρία. Μπορούμε να δούμε ακτίδες ελπίδας υπό τη μορφή ενός εμβολίου. Όμως, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον πλανήτη», τόνισε.

Σχετικα
ΟΗΕ: Θέλει και δεύτερη θητεία ο Αντόνιο Γκουτέρες
ΟΗΕ: Θέλει και δεύτερη θητεία ο Αντόνιο Γκουτέρες

Επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να υπάρχει μια σημαντική πρόοδος που θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο κόσμο όπου φωτιές και πλημμύρες «από την Αποκάλυψη» αναδεικνύονται στη «νέα κανονικότητα».

«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να προσαρμοστούμε σε ένα κλίμα που αλλάζει ταχέως», είπε.

«Πρέπει να υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη στην προσαρμογή προκειμένου να προστατεύσουμε τον κόσμο και ειδικά τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και χώρες από τις κλιματικές επιπτώσεις» κατέληξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5