Visual Browsing

Φον ντερ Λάιεν: Ανακοινώθηκαν τα 8 νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναλυτικά τα μέτρα
  • A-
  • A+
0
H πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε οκτώ νέα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό που θα προτρέψει τις 27 κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα.

Νέα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν βλέποντας τα κρούσματα στην Ευρώπη να αυξάνονται δραματικά παρέθεσε μία σειρά οκτώ μέτρων τα οποία και προέτρεψε τις 27 κυβερνήσεις των κρατών μελών να λάβουν.

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τα τεστ και να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά για αυτά τα κιτ είναι τώρα πιο περιορισμένη.

»Οι τρέχουσες ελλείψεις σε ικανότητα δοκιμής και οι αντίστοιχες ελλείψεις στα τεστ απαιτούν γρήγορη δράση».

Σχετικα
Κορωνοϊός: Βελτιούμενη η κατάσταση του Μητροπολίτη Κίτρους
Κορωνοϊός: Βελτιούμενη η κατάσταση του Μητροπολίτη Κίτρους

Embedded rich media on Twitter

Τα 8 νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν

  • Διασφάλιση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο ECDC και στην Επιτροπή χρησιμοποιώντας κοινά κριτήρια. Θα δημιουργηθεί μια αναβαθμισμένη διαδικτυακή πύλη του ECDC για τη συγκέντρωση όλων των βασικών δεδομένων έως τον Απρίλιο του 2021.

  • Αποτελεσματικά και γρήγορα τεστ
Σχετικα
Κικίλιας: Ανεδαφική η κουβέντα για την άρση του lockdown
Κικίλιας: Ανεδαφική η κουβέντα για την άρση του lockdown

Η Επιτροπή ρίχνει 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά rapid tests και την άμεση διάθεσή τους στα κράτη, βάσει μιας καθορισμένης στρατηγικής κατανομής. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια κοινή προμήθεια για τη διάθεση rapid tests.

  • Πλήρης χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών

Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη-μέλη για την ανάπτυξη εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης και τη σύνδεσή τους με τη European Federation Gateway Service. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να δημιουργήσουν αποτελεσματικές και συμβατές εφαρμογές για ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο.

  • Αποτελεσματικός εμβολιασμός

Συμπεράσματα από την πρώτη επισκόπηση των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού θα υπάρξουν τον Νοέμβριο. Δημιουργία πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί ως μέρος της στρατηγικής για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

  • Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες

Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες προσαρμοσμένες στην τρέχουσα κατάσταση.

  • Εξασφάλιση βασικών προμηθειών

Προώθηση νέας κοινής προμήθειας εξοπλισμού εμβολιασμού.

Αναστολή δασμών και ΦΠΑ επί των εισαγόμενων ιατρικών προμηθειών έως το τέλος του Απριλίου του 2021.

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει γρήγορα την πρόταση για εξαιρέσεις για τα κιτ των τεστ και τα εμβόλια.

  • Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών

Πλήρης εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2020 από τα κράτη-μέλη και περαιτέρω βήματα προς μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το ECDC και τα κράτη-μέλη για μια κοινή προσέγγιση καραντίνας

Κοινή ψηφιακή φόρμα PLF τον Δεκέμβριο του 2020.

Μια εφαρμογή κινητών για το Re-open της ΕΕ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Επανεξέταση των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για την κοινή προσέγγιση για την ελεύθερη κυκλοφορία από όλα τα κράτη-μέλη.

  • Επέκταση των πράσινων γεφυρών

Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι πάνω από το 90% των σημείων διέλευσης των συνόρων θα είναι μόνιμα ανοιχτό για με χρόνο διέλευσης κάτω των 15 λεπτών.

Οι δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ ανησυχητική και ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες 2-3 εβδομάδες» και πρόσθεσε:

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Γι’ αυτό θα μας ακούσετε να τονίζουμε την ανάγκη συνεργασίας, συντονισμού και αλληλεγγύης. Θα επιδιώξουμε καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων για να οργανώσουμε μια διασυνοριακή περίθαλψη ασθενών όπου χρειάζεται.

»Θα υπάρξει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα εθνικών συμβούλων στον κορωνοϊό, όπου θα μοιράζονται τις προσεγγίσεις τους».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε «τη δέσμευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά rapid tests σε κράτη-μέλη» ενώ σημείωσε πως «θα υπάρξουν κοινές προμήθειες ώστε να καταστούν πιο διαθέσιμες».

Ως προς το ζήτημα του εμβολίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά στην προετοιμασία για τη διανομή ενός εμβολίου όταν γίνει διαθέσιμο. Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: δεν θα συμβιβαστούμε για την ασφάλεια των εμβολίων».

»Ας μην ξεχνάμε τη δέσμευσή μας για καθολική και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κορωνοϊού για όλους. Κανείς δεν θα είναι ασφαλής, έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς. Το εμβόλιο δεν είναι ένα θαυμαστό γεγονός που αλλάζει τα πάντα από τη μία ημέρα στην άλλη. Είναι το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά θα χρειαστούν ακόμη αρκετά βήματα για να βγούμε από το τούνελ αυτό».

Τέλος, αναφορικά με τα Χριστούγεννα και τους κινδύνους που μπορεί να επιφυλάσσουν τόνισε πως «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Πολλά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του καθενός, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από το πώς θα αντιδράσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά θα είναι διαφορετικά Χριστούγεννα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5