Visual Browsing

Ισπανία-Κορωνοϊός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Σάντσεθ

Κορωνοϊός - COVID-19 - Ισπανία
Κορωνοϊός - COVID-19 - Ισπανία © EPA/Gorka Estrada
Σε διάγγελμά του είχε προειδοποιήσει ότι «έρχονται πολύ σκληρές ημέρες»
  • A-
  • A+
0
Την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στη Ισπανία ζήτησε ο Σάντσεθ και αναμένεται να επικυρώσει με πλειοψηφία το ισπανικό κοινοβούλιο

Για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας η ισπανική κυβέρνηση κηρύσσει εκ νέου την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο σύνολο της επικράτειας από σήμερα με πρόθεση να διαρκέσει ως τις 9 Μαΐου 2021.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε διάγγελμά του πριν δυο ημέρες είχε προειδοποιήσει ότι « έρχονται πολύ σκληρές ημέρες» ενώ τόνιζε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία έδιναν ότι όχι μόνο 1 αλλά 3 εκατομμύρια Ισπανοί είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ( το 2,5% του πληθυσμού).

Τα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αφορούν στο σύνολο της επικράτειας με τη διαφορά όμως ότι η σημερινή καραντίνα δεν θα έχει ολοκληρωτικό χαρακτήρα απαγόρευσης των μετακινήσεων όπως αυτή του περασμένου Μαρτίου. Επίσης με τις νέες αποφάσεις οι τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να παίρνουν επιπλέον μέτρα αν το θεωρούν αναγκαίο.

Τουλάχιστον 10 από τις 17 Αυτονομίες της χώρας ζήτησαν από τον Ισπανό πρωθυπουργό την κήρυξη έκτακτης ανάγκης καθώς χωρίς αυτόν τον όρο που προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα, οποιοδήποτε δικαστήριο μπορεί να κηρύξει τα μέτρα αντισυνταγματικά κυρίως στο θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Εισαγωγές και διασωληνώσεις κρίνουν το τέταρτο κύμα
Κορωνοϊός: Εισαγωγές και διασωληνώσεις κρίνουν το τέταρτο κύμα

Την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» οφείλει να επικυρώσει με πλειοψηφία το ισπανικό κοινοβούλιο και όπως όλα δείχνουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορίζεται αρχικά για 15 ημέρες όμως η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει να έχει διάρκεια 6 μήνες και συγκεκριμένα ως τις 9 Μαΐου του 2021 έτσι ώστε να μην απαιτείται κάθε 15 ημέρες να ζητά εκ νέου την ψηφοφορία στη Βουλή.

Στο νέο διάγγελμά του σήμερα μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι με την πρώτη καραντίνα η Ισπανία κατάφερε την πτώση των κρουσμάτων γι αυτό και είναι απαραίτητο εκ νέου μέτρα ικανά να ελέγξουν την κατάσταση. Αναφέρθηκε στα 4 επίπεδα κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού : χαμηλό, μεσαίο, υψηλό και ακραίο και κατέληξε ότι “ο στόχος είναι η πτώση των κρουσμάτων στα 25/100.000 πληθυσμού.” Αυτή την ώρα και ειδικότερα τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα κρούσματα ανέρχονται στα 362/100.000 πληθυσμού γεγονός που απαιτεί την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Όπως προβλέπεται :

Σχετικα
Ευτυχώς η Εκκλησία δεν περίμενε τη… Δευτέρα Παρουσία
Ευτυχώς η Εκκλησία δεν περίμενε τη… Δευτέρα Παρουσία

-Αρμόδιες για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι οι τοπικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση

-Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλη τη χώρα από τις 11μ.μ. ως τις 6π.μ. Όμως οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να ρυθμίσουν επακριβώς το ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής τους.

-Από την απόφαση αυτή εξαιρούνται οι μετακινήσεις προς τους χώρους εργασίας, ή αγορά φαρμάκων ή η φροντίδα ηλικιωμένων. Εξαιρούνται επίσης από τον περιορισμό τα Κανάρια Νησιά διότι τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι θετικά.

-Οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούν να επιτρέπουν ή όχι την μετακίνηση προς άλλες Αυτονομίες. Σε ότι αφορά στις κοινωνικές συναθροίσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται τα 6 άτομα σε όλη τη χώρα.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως αναμένεται θα υπερψηφιστεί αν και υπάρχουν αντιδράσεις από το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισχύσει η « κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ως τις 9 Μαΐου ενώ κάθε 15 ημέρες ο υπουργός Υγείας θα ενημερώνει την Βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τέλος, τα κρούσματα στην Ισπανία ανέρχονται ως αυτή την ώρα και από την αρχή της πανδημίας στα 1.026.281 ενώ τα θύματα ανέρχονται στα 34.521.

ΠΗΓΗ:  ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5