1821 Digital Gallery

Κορωνοϊός: Δικαστήριο έκρινε παράνομο το μίνι lockdown σε Μαδρίτη

«Πριν μπείτε, φορέστε μάσκα για την ασφάλεια όλων μας» το μήνυμα στην είσοδο καταστήματος στην Ισπανία
«Πριν μπείτε, φορέστε μάσκα για την ασφάλεια όλων μας» το μήνυμα στην είσοδο καταστήματος στην Ισπανία © EPA
Ποια περιοριστικά μέτρα αφορά η δικαστική απόφαση - Δεν μπορούν να κόψουν πρόστιμο οι αστυνομικοί
  • A-
  • A+
0
Δικαστήριο στη Μαδρίτη απέρριψε τα νέα περιοριστικά μέτρα που παραπέμπουν σε μίνι lockdown για τον κορωνοϊό, καθώς «πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα».

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό που παραπέμπουν σε μίνι lockdown απέρριψε δικαστήριο της Μαδρίτης.

Στην απόφαση με την οποία το δικαστήριο στη Μαδρίτη κρίνει παράνομο το μίνι lockdown, επισημαίνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό «πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες».

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εντολή του Υπουργείου Υγείας, οι αρχές της περιφέρειας της Μαδρίτης απαγόρευσαν από την περασμένη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 και για δύο εβδομάδες στους κατοίκους να μετακινούνται χωρίς -ζωτικής σημασίας- λόγο.

Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στη Μαδρίτη που παραπέμπουν σε μίνι lockdown, προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και την τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι αρμόδια σε θέματα δημόσιας υγείας. Οι τοπικές αρχές προσέφυγαν στην ισπανική δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης αυτής.

Σχετικα
Κορωνοϊός - Ισπανία: Επεκτείνονται τα μέτρα lockdown στη Μαδρίτη
Κορωνοϊός - Ισπανία: Επεκτείνονται τα μέτρα lockdown στη Μαδρίτη

Τα περιοριστικά μέτρα του μίνι lockdown αφορούν τους κατοίκους της Μαδρίτης και 9 ακόμη κοινοτήτων της περιφέρειας της ισπανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με αυτά, μπορούν να απομακρυνθούν από τα όρια του δήμου τους για να μεταβούν στην εργασία τους, στον γιατρό, σε δικαστήριο ή για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι πολίτες δεν είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, όπως συνέβη με την εφαρμογή του αυστηρού lockdown την περασμένη άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19 στην Ισπανία.

Στόχος των μέτρων είναι να «σπάσει» η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού  ια να μειωθεί η «εκτόξευση» των κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή της Μαδρίτης, μίας από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία πόλεις της Ευρώπης.

Κορωνοϊός στην Ισπανία: Πολιτική κόντρα για το μίνι lockdown στη Μαδρίτη

Η δικαστική απόφαση, με την οποία κρίνεται παράνομο το μίνι lockdown στη Μαδρίτη, αυξάνει τη σύγχυση που επικρατεί εδώ και εβδομάδες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και η δεξιά τοπική κυβέρνηση υπερασπίζονται δύο διαφορετικές πολιτικές.

Σχετικα
Απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία - Έχασε τη δίκη
Απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία - Έχασε τη δίκη

Χωρίς το «πράσινο φως» της ισπανικής δικαιοσύνης, η αστυνομία στη Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα στα άτομα που δεν τηρούν τα μέτρα του μίνι lockdown.

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία ξεπέρασε αυτήν την εβδομάδα τις 800.000, την ώρα που οι νεκροί ξεπερνούν τις 32.000. Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό.

Γιατί δικαστήριο στη Μαδρίτη έκρινε παράνομα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό που παραπέμπουν σε μίνι lockdown

Με την απόφασή του αυτή το δικαστήριο στη Μαδρίτη κρίνει ότι τα μέτρα του μίνι lockdown τα οποία επέβαλε η κεντρική κυβέρνηση, «συνιστούν ανάμειξη της πολιτικής εξουσίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών χωρίς εξουσιοδότηση».

Και προσθέτει: «Τα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία εγγυάται το Σύνταγμα για τους πολίτες, δεν μπορούν να επηρεαστούν από μία χωρίς εξουσιοδότηση κρατική ανάμειξη μέσω ενός νόμου». Μέχρι στιγμής, ούτε η κεντρική αλλά ούτε η τοπική κυβέρνηση έχουν σχολιάσει τη δικαστική απόφαση.

Η τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας της Μαδρίτης επέβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 και για δύο εβδομάδες περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων των πολιτών σε ορισμένες συνοικίες της ισπανικής πρωτεύουσας και των περιχώρων της, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Πρόκειται για τις λαϊκές συνοικίες της νότιας Μαδρίτης.

Η τοπική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά είχαν αρχίσει να αποφέρουν «καρπούς» και θεωρεί ότι η επιβολή περιορισμών στο σύνολο της Μαδρίτης θα έχει σημαντικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, χωρίς να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5