Κοσμος

Τουρκία: Το Oruc Reis επέστρεψε για συντήρηση

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oruc Reis: Πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα
Το Oruc Reis © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER

Το Oruc Reis επέστρεψε για εργασίες συντήρησης και θα συνεχίσει τις έρευνες διαμηνύει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Στην Αττάλεια επέστρεψε το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο, Oruc Reis, προκειμένου να «υποβληθεί στην καθιερωμένη του συντήρηση και να συνεχίσει τις έρευνές του» όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας στην τοποθεσία Akdeniz Demre-1 στις 10 Αυγούστου. Το Oruc Reis έχει συλλέξει σεισμικά δεδομένα 3.525 χιλιομέτρων στο πεδίο μέχρι στιγμής. Το Oruc Reis επιστρέφει στο λιμάνι μία φορά τον μήνα για προγραμματισμένη συντήρηση, αλλαγή προσωπικού και προετοιμασίες επόμενης αποστολής σύμφωνα με τις αρχές που ενεργεί.

»Η επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι για προμήθεια και συντήρηση σε μηνιαία βάση είναι πάντα δραστηριότητα ρουτίνας. Το πλοίο θα συνεχίσει τις σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας μετά τις εργασίες προμήθειας και συντήρησης» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Το χρονικό με τις τουρκικές NAVTEX

Η Τουρκία με NAVTEX από τα τέλη Ιουλίου δέσμευε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες από το Oruc Reis. Μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νέες NAVTEX, παρέτεινε τη δέσμευση των επίμαχων περιοχών.

Η παρουσία του Oruc Reis είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεσμεύει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα είχε φέρει το θέμα σε επίπεδο ΕΕ, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, να προχωρά σε κατάρτιση λίστας πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ακάρ: Η επιστροφή του Oruc Reis δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπoυμε

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ είπε ότι η επιστροφή του πλοίου έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών του.

Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, «λες και δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό», όπως είπε. «Ασφαλώς μας ενοχλεί αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να σταματήσει την «προκλητική συμπεριφορά» της που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να «ξελογιάζονται» από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ