1821 Digital Gallery

Μακρόν: Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία

Μακρόν: Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία
Εμανουέλ Μακρόν © EPA/PATRICK SEEGER
Στη Σύνοδο Κορυφής
  • A-
  • A+
0
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο», προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Οι προκλήσεις για τους ευρωπαίους ηγέτες

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν συμβιβαστική λύση εν μέσω διαφωνιών σε βασικά ζητήματα όπως:

Σχετικα
Mακρόν σε Τζόνσον: Σοβαρέψου με τα tweets
Mακρόν σε Τζόνσον: Σοβαρέψου με τα tweets

το συνολικό ύψος των κονδυλίων

τα κριτήρια διανομής

την αναλογία επιχορηγήσεων/δανείων.

Σχετικα
Μακρόν και Ντράγκι κτίζουν μια ισχυρή γαλλοιταλική συμμαχία
Μακρόν και Ντράγκι κτίζουν μια ισχυρή γαλλοιταλική συμμαχία

Διαφωνίες καταγράφονται και στους όρους τους οποίους πρέπει να πληρούν οι χώρες προκειμένου να λάβουν χρήματα όπως και ποιος θα έχει την «εξουσία» για τα χρήματα  που θα εκταμιεύονται.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των ηγετών χωρών όπως της Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Δανίας αλλά κι άλλων μικρών κρατών που ζητούν, μεταξύ άλλων, τα χρήματα να δίνονται υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση των κρατών δεδομένης της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας. Αφού καλωσόρισε την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο».  

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του προς τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών επισημαίνει την ανάγκη για συμφωνία. «Η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων….Μία συμφωνία είναι απαραίτητη» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ και καλεί τους ηγέτες για την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων και την κατάληξη σε συμφωνία προς όφελος των πολιτών.

Κυριάκος Μητσοτάκης 

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5