Visual Browsing

Κορωνοϊός - Ρωσία: Ξεκινά η χορήγηση του πρώτου εγκεκριμένου φαρμάκου

Κορωνοϊός στη Ρωσία - Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η χορήγηση του πρώτου εγκεκριμένου φαρμάκου για τον Covid-19
Κορωνοϊός στη Ρωσία - Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η χορήγηση του πρώτου εγκεκριμένου φαρμάκου για τον Covid-19/ © EPA/SERGEI ILNITSKY
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών - Τι ισχύει για τις εγκύους
  • A-
  • A+
0
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά στη Ρωσία η χορήγηση του πρώτου εγκεκριμένου φαρμάκου για τον κορωνοϊό.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει στη Ρωσία η χορήγηση του πρώτου εγκεκριμένου φαρμάκου για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, η Ρωσία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το πρώτο εγκεκριμένο στη χώρα αντιιικό φάρμακο για τη θεραπεία του κορωνοϊού από την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλι Ντμίτριεφ. Και επεσήμανε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση και να επισπεύσει την επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κανονικότητα. Τα ρωσικά νοσοκομεία είναι πιθανόν να αρχίσουν να χορηγούν το φάρμακο από τις 11 Ιουνίου 2020 και υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για 60.000 άτομα μηνιαίως, δήλωσε ακόμη ο Ντμίτριεφ.

Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο οποίος διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και είναι μερικές φορές θανατηφόρος, ενώ στη διεθνή επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχει ενιαία άποψη όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα ιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εγκριθεί στη Ρωσία.

Ποιο είναι το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο για τον κορωνοϊό στη Ρωσία

Σχετικα
Κορωνοϊός: Νέο φάρμακο για την ανεξέλεγκτη φλεγμονή
Κορωνοϊός: Νέο φάρμακο για την ανεξέλεγκτη φλεγμονή

Το αντιιικό φάρμακο, το οποίο έχει κατοχυρωθεί με την ονομασία Avifavir και το γενόσημό του είναι το Favipiravir, είναι το πρώτο φάρμακο το οποίο εγκρίθηκε το περασμένο Σάββατο από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας.

Το Avifavir συμπεριλήφθη έτσι στον κατάλογο των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τη ρωσική κυβέρνηση αφότου έγιναν οι κλινικές δοκιμές. Ο Ντμίτριεφ διευκρίνισε ότι στις κλινικές αυτές δοκιμές συμμετείχαν 330 άτομα και το φάρμακο έδειξε αποτελεσματική ίαση από τον κορωνοϊό στην πλειονότητα των κρουσμάτων μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.

Οι κλινικές δοκιμές θα πρέπει να ολοκληρωθούν έπειτα από μία εβδομάδα περίπου και θα ακολουθήσουν επιπλέον δοκιμές. Το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενέκρινε τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος σύμφωνα με μια επιταχυντική διαδικασία και η παραγωγή του άρχισε τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο Ντμίτριεβ.

Φάρμακο για τον κορωνοϊό - Η περίπτωση της υδροξυχλωροκίνης

Σχετικα
Ιερέας «μαϊμού» πωλούσε απολυμαντικό ως φάρμακο για τον κορωνοϊό
Ιερέας «μαϊμού» πωλούσε απολυμαντικό ως φάρμακο για τον κορωνοϊό

Οι δοκιμές αυτές συνήθως διαρκούν περισσότερο και γίνονται σε χιλιάδες άτομα και όχι εκατοντάδες, ενώ δεν συνιστούν εγγύηση ότι είναι επιτυχείς, ακόμη και αν τα πρωταρχικά αποτελέσματα είναι θετικά.

Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Μάιο και αφορούσε το φάρμακο κατά της ελονοσίας, την υδροξυχλωροκίνη, για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι το λαμβάνει και προέτρεπε και άλλους να το πάρουν, αποδείχθηκε ότι είχε αυξημένες πιθανότητες θανάτου για τους ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν.

Ο Ντμίτριεφ είπε ότι η Ρωσία μπόρεσε και μείωσε τον χρόνο της έγκρισης του φαρμάκου, επειδή το γενόσημο, στη βάση του οποίου δημιουργήθηκε το Aviafavir, είχε κατοχυρωθεί από το 2014 και πέρασε έναν σημαντικό αριθμό κλινικών δοκιμών προτού οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες το τροποποιήσουν.

Το Aviafavir, το γενόσημο του οποίου είναι το Favipiravir, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία, την οποία εν συνεχεία αγόρασε η Fujifilm όταν άρχισε να δραστηριοποείται στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Ιαπωνία παρήγαγε το ίδιο φάρμακο με την ονομασία Avigan. Είχε μάλιστα επαινεθεί από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 128 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί για χρήση.

«Θεωρούμε ότι αυτό θα αλλάξει ριζικά τα πάντα. Θα αποφορτιστεί το σύστημα ιατρικής περίθαλψης, λιγότεροι άνθρωποι θα είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το 90% των ατόμων θα μπορούν να ιαθούν από τον ιό μέσα σε διάστημα 10 ημερών» εκτίμησε ο Νμτίτριεφ.

«Πιστεύουμε ότι το φάρμακο αυτό είναι "κλειδί" για την επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ρωσία. Ο κόσμος πρέπει να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και φυσικά έχουμε ανάγκη από το εμβόλιο, αλλά αυτό είναι συνδυασμός και των τριών αυτών παραγόντων» ανέφερε ακόμη ο Νμτιτρίεφ.

Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, το Aviafavir, που είναι με την μορφή χαπιών, θα περιορίσει την παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία, θα περιορίσει την περίοδο κατά την οποία όσοι έχουν προσβληθεί καθίστανται μολυσματικοί για τους γύρω τους, αλλά δεν πρέπει να το λαμβάνουν οι γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα αποτελεσματικό για ασθενείς με ήπια και μέτρια συμπτώματα του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5