Κοσμος

Άρση μέτρων: Πώς η Δανία ξανάνοιξε τα δημοτικά της;

Όλες οι αλλαγές στη σχολική καθημερινότητα και οι αντιδράσεις των παιδιών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός, Δανία
Πώς είναι η σχολική ζωή στα δημοτικά της Δανίας; © EPA/Liselotte Sabroe

Η Δανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άνοιξε τα δημοτικά σχολεία μετά το lockdown. Πόσο έχει αλλάξει η σχολική ζωή;

Έχει περάσει πλέον ένας μήνας που τα παιδιά της Δανίας επέστρεψαν στα σχολεία στο πλαίσιο της άρσης του lockdown και της χαλάρωσης των περιοριστικών για τον νέο κορωνοϊό μέτρων. Η Δανία, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που έδωσε επίσης το «πράσινο» φως για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων. Η σκανδιναβική χώρα έχει μέχρι στιγμής λιγότερους από 550 θανάτους από τη νόσο Covid-19 και έχει καταφέρει να περιορίσει την καμπύλη των κρουσμάτων και θανάτων.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ευρώπη, Τζιν Μακένζι, πέρασε μια ημέρα μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του δημοτικού στο Lynghøj της Δανίας. Έμαθε πώς άλλαξε η σχολική ζωή και πώς γίνεται πλέον το μάθημα, συνομίλησε με τους μικρούς μαθητές για την επαναλειτουργία των σχολείων τους. «Είναι δύσκολο να μην μπορείς να αγκαλιάζεις τους φίλους σου», λέει μια μικρή μαθήτρια. «Δεν ανησυχούν καθόλου για τον ιό», σχολιάζει μία δασκάλα του σχολείου στη Δανία, «είχαμε προετοιμάσει πολλές δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανησυχίες τους. Αλλά δεν ανησυχούν, οι δραστηριότητες δεν χρειάστηκαν», συμπληρώνει.

Η σχολική ζωή έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του νέου ιού. Κάθε μαθητής έρχεται σε επαφή μόνο με έναν περιορισμένο και καθορισμένο αριθμό συμμαθητών του. «Συνήθως τα παιδιά κάθονται σε δυάδες στα θρανία. Οι τάξεις των 20 μαθητών έχουν μειωθεί σε τάξεις δέκα μαθητών. Μια κόκκινη κορδέλα μέσα στην τάξη χωρίς τις τάξεις σε δύο μέρη προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή. «Οι τάξεις χωρίστηκαν και εγώ παραδίδω το μάθημα δύο φορές αφού μπαίνω πια σε δύο αίθουσες», αναφέρει μία από τις δασκάλες.

Το διάλειμμα έχει αλλάξει αρκετά. «Κάθε παιδί στην αυλή μπορεί να παίξει με άλλους τέσσερις συμμαθητές του. Κάθε ομάδα μπορεί να παίξει μόνο σε έναν δικό της οριοθετημένο χώρο».

«Κρατάμε αποστάσεις όταν παίζουμε», λέει η 7χρονη Σκάι, «δεν μπορούμε να παίξουμε κυνηγητό», προσθέτει. Ο δάσκαλος του σχολείου σημειώνει: «τους φαίνεται λίγο βαρετό το νέο σύστημα, αλλά από την άλλη θυμούνται να υπενθυμίζουν το ένα παιδί στο άλλο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει λόγω της νέας κατάστασης».

Οι μαθητές πλένουν με σαπούνι και νερό τα χέρια, τουλάχιστον έξι φορές μέσα στην ημέρα.

Κορωνοϊός, Δανία
Μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις © EPA/Bo Amstrup


Το παράδοξο στο μοντέλο της Δανίας για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ότι πρώτα άνοιξαν τα σχολεία και μετά όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της καθημερινότητας. Είναι μια χώρα με υψηλό ποσοστό εργαζόμενων γονέων. Για την κυβέρνηση ήταν προτεραιότητα η αποδέσμευση των γονέων από την καθημερινή φροντίδα των παιδιών. «Ήταν καλό για μένα που άνοιξε το σχολείο», λέει στο BBC μια Δανέζα μητέρα, «μπόρεσα να κάνω τις δουλειές μου το πρωί και να βρω λίγη ησυχία και γαλήνη. Από την άλλη πιο πολύ το ήθελε η μικρή. Γύρισε κατενθουσιασμένη σπίτι μετά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του σχολείου της».

Υπήρχαν γονείς με αμφιβολίες για το άνοιγμα των δημοτικών. Κάποιοι δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο την πρώτη εβδομάδα. «Άλλαξαν κι αυτή γνώμη βλέποντας ότι όλα πάνε καλά και στην πραγματικότητα τα παιδιά ήταν αυτά που αναρωτιούνταν περισσότερο δεν μπορούσαν να γυρίσουν στις τάξεις τους», σημειώνει ένας δάσκαλος.

«Είναι μια νέα κατάσταση, νέοι κανόνες. Τα παιδιά χρειάζονται συνέχεια καθοδήγηση και ενθάρρυνση». Οι Δανοί δείχνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της σχολικής ζωής και πιστεύουν ότι πήραν τη σωστή απόφαση.

Coronavirus: How Denmark reopened its primary schools - BBC News

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ